Nominera till Guldhjärtat!

Guldhjärtat hyllar initiativ, medarbetare och ledare som på något sätt utmärkt sig extra för att i tanke och handling agera efter Praktikertjänsts värderingar Professionalism, Omtanke och Nytanke.

Verksamhetsidén bakom Praktikertjänst bygger på frihet och den enskilde individens engagemang samt styrkan i helheten. För att lyfta fram olika initiativ har Praktikertjänst därför instiftat utmärkelsen Guldhjärtat, som delades ut varje år inom de tre kategorierna ledarskap, kvalitet och innovation.

Vill du nominera en kollega eller praktiker? Mejla din nominering till guldhjartat@ptj.se senast den 14 februari 2019. 

Nomineringen ska innehålla följande:

  • Namn
  • Mottagning
  • Motivering

Vinnare 2018

För att lyfta fram olika initiativ har Praktikertjänst därför instiftat utmärkelsen Guldhjärtat, som delades ut för första gången under PTJ-dagarna den 19 april 2018.

- Att vara verksam som praktiker och verksamhetschef inom Praktikertjänst bygger på eget ansvar för både medicinsk och ekonomisk utveckling. Inom Praktikertjänst behövs också affärsmässighet och förmåga att leda, ta initiativ och fatta beslut, säger Urban Englund, tandläkare och styrelseordförande i Praktikertjänst.

Guldhjärtat delas ut i tre kategorier som bygger på Praktikertjänst värderingar Professionalism, Nytanke och Omtanke. Bland alla bidrag som skickades in valde juryn tre finalister samt en vinnare i respektive kategori:

Ledarskap – Sara Banegas, specialist i allmänmedicin och verksamhetschef vid Ekerö vårdcentral

Kvalitet – Ola Berg, sjuksköterska och verksamhetschef vid vårdcentralen NorraHamn samt intern kvalitetskonsult

Innovation – Staffan Söderström, tandläkare och verksamhetschef Staffans Tandklinik

- Vi hade många starka bidrag att välja bland och utse bara en var oerhört tufft. Jag vill rikta ett varmt grattis till vinnarna och alla bidragen som nominerades. Jag vill också passa på att tacka alla som tog möjligheten att nominera kollegor inom Praktikertjänst. Den här utmärkelsen visar tydligt att vi lyckas leverera och leva upp till våra värderingar, säger Urban Englund.

Jurymotivering kategori Ledarskap

Sara Banegas har med målmedvetenhet och mod gjort en fantastisk resa både affärs- och kompetensmässigt. Dessutom – och nog så viktigt – mår både patienter och medarbetare bra med hennes ledarskap. Sara värjer inte för svåra frågor och är beredd att hugga både när och där det behövs. En chef som ställer upp och synliggör sina kollegor.

Under Saras ledning har verksamheten också förändrats och förbättrats. För bara några år sedan var mottagningen underbemannad med en hög andel hyrpersonal. Idag har verksamheten över 40 fast anställda medarbetare och omkring 20 000 listade patienter. En tydlig strategi kring vård och medarbetare har verkligen gett effekt.

Jurymotivering kategori Kvalitet

Ola Berg har lyckats avdramatisera kvalitetsarbetet och gjort det till en naturlig del av vardagen. Han delar inte ut pekpinnar, men gärna strukturer som bidrar till stöd inom både kvalitet och verksamhetsstyrning, två områden som hänger ihop om lönsamheten ska förbättras.

Ola beskrivs som en frisk fläkt som gärna har koll på både lagstiftning och regelverk, men vet samtidigt att det inte går att skriva rutiner för allt som kan hända.

Han är en av Praktikertjänsts 14 interna kvalitetskonsulter och en central kraft för att vi inom Praktikertjänst ska vässa kvalitet, service och patientsäkerhet. Ola och kollegorna bidrar till att göra oss som kollektiv bättre, något som i slutändan också gynnar våra patienter.

Jurymotivering kategori Innovation

Staffan Söderström jobbar gärna i teknikens framkant. Han har i nio år arbetat med att utveckla sin mottagning med den senaste digitala tekniken, och tack vare smarta arbetsflöden har mottagningen vuxit med nya patienter, fler medarbetare och större lokaler. De nya digitala arbetssätten har också bidragit till att öka den odontologiska säkerheten och att fler patienter får rätt behandling.

Staffan står aldrig still. Han drivs av innovation och är en spjutspets både inom Praktikertjänst och inom tandvården i stort. Han visar att högteknologisk utveckling inte bara sker i storstäder, utan har lyckats att sätta Lappland och Lycksele på kartan.

Juryn bestod 2018 av Urban Englund, Erik Strand, Sofia Myrevik, Klas Wahlström, Ann-Chriztine Ericsson, Jonas Orve och Elisabeth Norén.

Uppdaterad 4 december, 2018