en bild

Var femte löpare har tränat mindre än tre månader inför Lidingöloppet

Publicerad:

I morgon går startskottet för årets upplaga av Lidingöloppet. Loppet omnämns ofta som världens största terränglopp och är en riktig kraftansträngning. Trots det visar hälsoundersökningen som löparna svarat på att knappt var femte löpare, 18 procent, bara har tränat tre månader eller mindre inför loppet.

Praktikertjänst är partner till TCS Lidingöloppet och leder sjukvårdsinsatsen under de olika loppen som äger rum på Lidingö den 28-30 september. I år finns närmare 40 medarbetare från Praktikertjänst på plats under helgen för att säkerställa att det finns tillgång till sjukvård för de som behöver.

– Vårt tydligaste budskap inför loppet är att man ska vara ärlig mot sig själv och reflektera över sin form och hälsa. Ställ inte upp i loppet om du inte känner dig helt frisk. säger Anders Rahmqvist, läkare LidingöDoktorn, en mottagning inom Praktikertjänst som jobbat med sjukvården under löparhelgen i flera år.

Totalt har närmare 16 000 löpare svarat på hälsoenkäten som skickades ut en vecka innan loppet. Av dem anger 18 procent att de bara tränat en till tre månader inför starten, medan 36 procent anger att de har tränat längre än ett år. Närmare 60 procent har tränat mer än sex månader.

– Förutsättningen för ett lyckat lopp är att du gjort grundträningen under det senaste halvåret. Ska du springa 30 km är det helt avgörande att du kommer väl förberedd. Om du känner dig osäker finns det sjukvårdspersonal att diskutera med vid starten, säger Anders Rahmqvist.

I hälsoundersökningen fick löparna också möjlighet att delge vad de har för hälsorelaterade frågor inför loppet. Den största oron berör kläder i kombination med väder. Så mycket som var fjärde löpare är osäker på hur de ska klä sig optimalt under loppet på lördag och var femte funderar över vätske- och energipåfyllning inför loppet.

Under förra året sökte sig cirka 800 löpare till sjukvårdspersonal under och efter loppet, de flesta med enklare åkommor. De vanligaste skadorna är vätskebrist, utmattning, vrickningar, skavsår och getingstick.

För ytterligare information, kontakta gärna:

Praktikertjänsts pressjour, tel: 010-128 36 66

Tillbaka

Blocks