Laurentiuskliniken i Falkenberg inför distansregistrering för besök på lättakuten

Laurentiuskliniken har infört ett system där patienter vid lättakuten redan på förhand kan förbereda besöket via smartphone, läsplatta eller dator. Förhoppningen är att satsningen ska ge ännu bättre tillgänglighet och smartare patientflöden.

I april 2016 startade Laurentiuskliniken en lättakut, en drop-in mottagning för patienter som har lättare akuta besvär, exempelvis halsont, hudutslag eller olika allergiska åkommor.

- Konceptet med lättakuten har fungerat väldigt väl och vi har fått mycket positiv respons från patienterna. Många uppskattar att det är både snabbt och enkelt att få en tid på mottagningen och att de slipper sitta och vänta onödigt länge på mottagningen, säger Hillevi Bengtsson, verksamhetschef på Laurentiuskliniken.

Nu utökas satsningen på lättakuten genom ett system där patienter redan på förhand kan registrera besöket och svara på ett tiotal frågor om besvären och bakgrunden. Registreringen för både vuxna och barn sker genom bank-id via en länk på Laurentiusklinikens hemsida, och väl på mottagningen checkar patienten in för att bekräfta besöket.

- Alla patienter är kanske inte helt bekväma med att svara på hälsorelaterade frågor i en dator i väntrummet, och då är det bra att det finns möjlighet att istället göra det hemma i lugn och ro. Det innebär ju också att patientsekretessen förstärks, säger Hillevi Bengtsson, och fortsätter:

- Med det här nya systemet kommer vi att arbeta ännu smidigare och jag hoppas att vi får möjlighet att ta emot fler patienter samtidigt som vi ytterligare förbättrar tillgängligheten. Jag tror också att vi kommer att kunna få ännu mer tid för patienter med kroniska sjukdomar och de som behöver vård allra mest, säger Hillevi Bengtsson.

Sedan Laurentiuskliniken startade lättakuten har den haft drygt 7 200 besök. Laurentiuskliniken har omkring 8 300 listade patienter och cirka 30 anställda.

För ytterligare information, kontakta gärna:

Hillevi Bengtsson, verksamhetschef, Laurentiuskliniken, e-post: hillevi.bengtsson@ptj.se

Erik Magni, presschef, Praktikertjänst, e-post: erik.magni@ptj.se, tel: 0703-26 50 98

Tillbaka till Pressrum