Möt våra patienter

På vårdcentralen Kasernhöjden i Karlstad samlas en grupp entusiastiska motionärer för att styrketräna en gång i veckan. Vad de har gemensamt? Alla är över 90 år gamla.

– Det är många som inte har fyllt 90 år som är lite avundsjuka och vill vara med, säger Iris Tjäder, 91 år.

Hennes favoritmoment under passen är benspark i en av träningsmaskinerna. Det hjälper mot artrosen i knäna då övningarna stärker omkringliggande muskulatur.

– Man går ju inte på vanliga gym bland alla atleter när man är 90-plus. Och hemma blir man gärna slapp. Man måste ha karaktär för att hålla på varenda dag– och det har man inte. Dessutom får man en lagom promenad hit också, säger hon.

Under passen blandas styrke-och konditionsredskap med gemensamma övningar som att studsa boll till varandra. En annan övning kan vara att ställa sig upp från en stol. Vilket kan vara nog så arbetsamt.

– Man ser att deltagarna har gjort framsteg. En person som tidigare alltid höll en annan i armen går nu själv. De klarar tyngre vikter, kan göra övningarna fler gånger och går stadigare i korridorerna. De är väldigt piggaoch glada och tycker att det här är roligt. Och det är kanske allra viktigast. Målet är att under en timme i veckan, med ganska små medel, kunna bidra med livskvalitet och funktion i vardagen till de här personerna, säger fysioterapeuten Åsa Berglund som leder gruppen tillsammans med kollegan Karin Gissén.

Uppdaterad 28 september, 2016