Foto: Mariana Karlsson

Munhälsa

Borsta tänderna morgon och kväll. Men det krävs mer än tandborstning för att få bukt med bakterierna i munnen. När bakterier ligger kvar och fräter blir tandköttet irriterat, svullnar och blöder lätt. Tandtråd är ett effektivt redskap till att ta bort bakterier och matrester mellan tänderna.

Saliv sköljer rent tänderna och bidrar till att skydda dem mot karies. Du kan öka salivproduktionen genom att exempelvis tugga sockerfria tuggummin som innehåller xylitol, xylitolen balanserar även munnens pH-värde. Om du ofta känner dig torr i munnen bör du ta kontakt med en tandläkare. 

Att ha en piercing med stav eller ring kan ge upphov till olika typer av skador i munnen. Rökning, snusning och droger kan vara direkt skadligt för mun, tänder och tandkött.

ALLA
Daglig skötsel Kost Tobak och droger Piercing Ätstörningar

Tänderna är gjorda för att hålla länge, men precis som resten av kroppen åldras också munnen. Hur snabbt eller långsamt det ska gå kan du själv påverka.

Många av de processer som skyndar på åldrandet i munnen märker man ofta själv inte i början. Tandläkaren kan däremot i många fall upptäcka ett problem långt innan skadan är skedd. Detta är en av orsakerna till att det är viktigt att besöka tandläkaren regelbundet. Och att sköta sina tänder rätt. Att borsta tänderna morgon och kväll är självklart för de flesta. Utöver tandborsten finns andra bra produkter som kan få din mun i toppskick. 

Välj tandborste och borsta rätt

Borsta tänderna morgon och kväll. Använd en mjuk tandborste så inte tänder och tandkött skadas. Vinkla borsten ungefär 45 grader och borsta försiktigt med små gnuggande rörelser. Om du borstar för hårt och med för långa rörelser kan du skada både tänderna och tandköttet. Det ska ta två till tre minuter att jobba sig runt i munnen. Eftersom bakterierna samlas runt tandköttskanten är det viktigt att borststråna kommer åt att massera lätt även där. När utsidan på överkäkständerna är ren borsta insidan mot gommen. Avsluta med tuggytorna. Underkäken rengörs på samma sätt. Kindtänderna står oftast tippade lite mot tungan. Därför är det viktigt att borsten vinklas rätt så att tandköttet får mild massage även där.

Använd fluor morgon och kväll

Använd alltid fluortandkräm – ungefär en centimeter räcker. Bäst effekt får du genom att ”måla” tänderna med fluortandkrämen och sila vätskan mellan tänderna efter borstningen. Försök också att inte äta under den närmsta timmen.Fluor finns också naturligt i viss mat. För de flesta räcker det med den fluor man naturligt får i sig, samt fluordoserna som den dagliga tandborstningen ger, men ibland behövs extra fluor. Har du till exempel tandställning kan tandläkaren rekommendera fluortillskott i form av tabletter, sköljning eller tuggummi.

Rengör mellan tänderna

Gör du inte rent mellan tänderna ligger så mycket som 25 procent av munbakterierna kvar. Tandtråd är ett mycket effektivt redskap för att ta bort bakterier och matrester. Tandtråd ska helst användas på kvällen, så munnen är helt ren när du går och lägger dig. Använd en vaxad tråd med en tjocklek som passar dig. Det finns mycket tunna tandtrådar som glider lätt om det är trångt mellan tänderna. Om du är osäker vad som är bäst för dig, fråga din tandläkare eller hygienist.

Så här flossar du

Fatta tråden mellan fingrarna och för den upp och ner mot en tand i taget. Tycker du att det är svårt att hålla med bara fingrarna finns det tandtrådshållare att köpa på ett apotek. Om det var länge sedan du använde tandtråd blöder det vanligtvis i början. Skulle blödningen fortfarande vara kvar efter en vecka ska du kontakta din tandläkare. Om du har svårt att använda tandtråd eller om dina mellanrum är stora kan du välja tandstickor som finns i både trä och plast. Använd stickor med trekantig form. Vänd basen mot tandköttet och massera framåt och tillbaka mellan alla tänder.

Använd tungskrapa

En vanlig orsak till dålig andedräkt är att bakterier fastnar i tungans alla små ojämnheter, speciellt på den bakre tredjedelen av tungan. Det går att rengöra tungan med tandborsten, men bäst effekt får man med en tungskrapa. Tungskrapor finns i flera olika utföranden. Om du är osäkerpå vad som passar dig, fråga din tandläkare eller tandhygienist. Det finns även andra bra hjälpmedel som tandläkare och tandhygienister ibland rekommenderar för att underlätta munhygienen och minska risken för sjukdom i munnen.

Undvik småätande

Varje gång du äter eller dricker något som innehåller socker eller andra kolhydrater startar en syraattack i munnen. Får inte munnen vila några timmar mellan måltiderna blir risken för hål större. Om du begränsar dig till att äta fem eller sex gånger om dagen hinner munnen återhämta sig. Får du däremot lätt hål i tänderna bör du inte äta mer än tre gånger om dagen.

Tugga xylitol

Ta gärna ett tuggummi med xylitol direkt efter maten och tugga i cirka tio minuter. Då förkortar du tiden för syraattacken. Tuggummit lurar nämligen salivkörtlarna att lämna ifrån sig mer saliv, som spolar av dina tänder och städar i munnens skrymslen. Lyssna främst på de råd du får från din tandläkare och tandhygienist!

På Praktikertjänsts You Tube-kanal kan du se en film om munhälsa och hur du tar hand om munnen på bästa sätt.

Det är viktigt att ta väl hand om mjölktänderna. Den här skötseln kan vara avgörande för hur de permanenta tänderna sedan klarar sig.

Precis som för vuxna ska tänderna borstas varje dag. Och fluor är naturligtvis också viktigt. Nedan följer instruktion för både borstning och användning av fluor. När barnet blivit tonåring är det dags att börja följa de tips och råd för daglig skötsel som gäller för vuxna.

Vänj barnet vid tandborstning

Barn ska ha tandborstar med ett litet och mjukt borsthuvud, precis som vuxna. Detta för att det ska vara lätt att nå alla tänder, och för att tandkött och tänder inte ska ta skada. När den första eller andra mjölktanden kommer fram i munnen är det dags att börja borsta.

Det viktiga är inte i första hand att göra rent, utan att vänja barnet vid regelbunden tandborstning. Börja med att hjälpa till själv och ge sedan borsten till barnet. Så småningom blir tandborstning en del av kvällsceremonin. När fler tänder dyker upp i barnets mun hjälper du lättast till genom att placera dig snett bakom, i samma höjd som barnet. Borsta med små gnuggrörelser så att tänder och tandkött inte tar skada. Försök att borsta lite på varje tand.

Mildare tandkräm

När de första kindtänderna börjar dyka upp är det dags att ta fram fluortandkrämen. Om barnet tycker att smaken är för stark finns mildare barntandkräm som alternativ. En klick i storlek med barnets lillfingernagel är ett bra mått. Glöm inte att låta storleken på klicken växa i takt med nageln.

För de flesta barn räcker det med den fluor som barnet får i sig genom mat och tandkräm. Vissa barn behöver dock extra mycket fluor, till exempel om hål ofta förekommer. Om så är fallet upptäcker tandläkaren och meddelar dig.

Att använda tandtråd

Användning av tandtråd bör ske när barnet är i 14-15-årsåldern. När de permanenta tänderna väl är framme ökar nämligen risken för hål även mellan tänderna. Tandtråd ska helst användas varje dag. Ett minimum är en eller två gånger i veckan. Ibland kan det vara lämpligt även på mindre barn. Lyssna på råden från tandläkare eller tandhygienist.

Barn hos tandläkaren

Hål i tänderna?

Regelbundna och bra matvanor är lika viktigt för barn som för vuxna. Den vanligaste orsaken till hål i tänderna är småätande.

Så påverkas munnen

Varje gång du stoppar någonting i munnen får bakterierna hjälp att bilda syra. Den fräter sedan på dina tänder.

Så gott som allt du äter och dricker bildar syror, men attacken blir mer intensiv om det du stoppar i munnen innehåller socker. Försök undvika att äta och dricka alltför mycket godis, läsk, saft och annat som innehåller socker.

Undvik småätande

Ungefär en timme efter att du ätit har syran försvunnit. Då tar din saliv över för att hjälpa tänderna. Om du småäter mellan måltiderna fortsätter syraattacken hela tiden och tänderna får ingen chans att återhämta sig. Begränsa ditt ätande till fem eller sex gånger om dagen. Får du lätt hål i tänderna bör du inte äta mer än tre gånger om dagen. Undvik också att gå upp på natten och äta. När du sover går nämligen många av kroppens system på sparlåga, bland annat salivproduktionen. Munnens försvar mot syraattacker är därför sämre på natten.

Välling vid nattning

Ger du ditt barn välling precis innan läggdags utan att sedan borsta tänderna är risken för karies extra stor, eftersom kroppen producerar lite saliv under natten. Och i detta fall betyder det att vällingresterna kan stanna i munnen. Försök därför om möjligt att ge barnet välling innan tandborstningen.

Om ditt barn blir törstigt under natten är vatten det bästa alternativet för att undvika hål i tänderna.

Undvik godis som fastnar i tänderna

Godis är ungefär lika farligt för tänderna som allt annat du äter. Man kan alltså säga att det är okej att äta godis någon gång då och då, så länge du inte småäter ofta. Däremot kan det vara bra att undvika sådant godis som fastnar i tänderna.

Tänk på att även frukt innehåller en sorts socker som fräter på tänderna. Ät därför gärna frukt i samband med måltiderna och skölj gärna med vatten efter fruktintag för att neutralisera fruktsyran.

Här kan du läsa mer om frätskador

Sockerfria produkter

Sockerfria produkter och lågkaloriprodukter som finns på marknaden, till exempel godis, läsk, saft och halstabletter, är vanligtvis mindre skadligt för tänderna. I sockerfria produkter är det vanliga sockret ersatt med andra sockerarter som är mindre skadliga för tänderna. Lågkaloriprodukterna innehåller sötningsmedel som är mindre farligt för tänderna. Man kan dock ha andra åsikter om själva sötningsmedlet och huruvida man ska äta dem i någon större utsträckning. Som med det mesta så är kanske "lagom" bäst.

Flera tusen skadliga ämnen finns i tobak. Ett femtiotal av dessa är eller misstänks vara cancerframkallande.

Mängden kemikalier gör att rökning kan skada de flesta av kroppens organ, även tänderna och mjukvävnaderna i munnen.

Dålig andedräkt

Rökningens skadeverkningar i munnen är lätta att se. Till de lindriga hör skadade missfärgade tänder, vitaktiga förändringar på tandköttet, irriterade slemhinnor och melaninpigmentering i slemhinnan. Rökning ger också dålig andedräkt – något som rökaren själv sällan känner, men nästan alltid omgivningen. En rökare har också svårare än en icke-rökare att uppfatta smaker och lukter.

Vill du veta mer om dålig andedräkt?

Muncancer

Den allvarligaste skadan är muncancer. Det finns ett tydligt samband mellan cancerrisken och antalet cigaretter, antalet år som rökare och ålder vid rökdebut. Risken för cancer i munnen är särskilt stor om rökning kombineras med hög alkoholkonsumtion.

Läs mer om tänder och rökning

Tandlossning/Peri-implantit

Den som röker löper tre till fem gånger större risk än den som inte röker att drabbas av tandlossningssjukdomen parodontit eller av implantaten (fixturerna) lossnar. Trots den ökade risken har rökare mindre inflammation i tandköttet. Tandköttet blöder inte lika lätt, även när rökare har lika mycket plack som icke-rökaren. Det beror på att nikotinet har en sammandragande effekt på blodkärlen. En rökare kan alltså ha parodontit utan att märka det.

Läs mer om tandlossning

Implantatbehandling

Skruvarna (fixturerna) läker in sämre om man röker. Tandläkarna vill därför helst att du ska var rökfri när du sätter in skruvarna.

Mer information om implantat hittar du här

Det finns 2 500 olika kemiska ämnen i snus. Hos den som snusar syns tydliga spår i munnen med frilagda tandhalsar och missfärgade tänder.

Snus har tråkiga effekter på munslemhinnan, i form av veckade förhårdnader där snusprillan läggs. Förändringarna kan ha en färg som liknar den omgivande vävnadens, eller vara någonstans mellan vitgula och bruna. I de flesta fall försvinner de när man slutar snusa.

Kan ge diabetes

Stomatit betyder inflammation av munslemhinnan och är inte ovanligt hos snusare. Det är snusets innehåll av lut som fräter på munslemhinnan. Trots att snus innehåller nitrosaminer, som klassas som cancerframkallande, anses risken för cancer av det snus som används i Sverige och övriga nordiska länder vara liten. Det innebär dock inte att risken inte finns. Dessutom är risken för hjärt-kärlförändringar samt risken för att utveckla diabetes högre hos snusare än icke-snusare.

Snus och frätskador

Allt fler piercar sig i tungan och läpparna. Piercing med stav eller ring må vara snyggt, men det kan ge upphov till olika typer av skador i munnen.

Problemen kan uppstå genom det långvariga tryck som de främmande föremålen av metall eller plast ger på tänderna och deras fästen. Trycket kan leda till emaljskador genom skavning och tandlossning då käkbenet kan luckras upp.

Slår mot tänderna

Tandskador har också uppstått när den piercade har råkat bita i metallen. Även vid yttre våld i samband med trafik- eller fallolyckor, har piercingen orsakat skador när metallen har slagits mot tänderna.

Mer information om tandskador

Kan ge infektioner

Den som har en ring i underläppen löper dessutom större risk att drabbas av infektioner. Att rotera ringen tycks innebära att bakterier får större spelrum och resultatet blir fler infektioner.

Regelbundna kräkningar under lång tid kan ge frätskador på emaljen. Ofta går det långsamt och känns inte - men skadorna kan bli omfattande.

Till sjukdomsbilden av ätstörningar som anorexi och bulimi hör regelbundna kräkningar under lång tid. De sura uppstötningar som passerar munnen belastar tänderna och kan ge frätskador på emaljen. Omfattningen på dessa skador kan variera från mycket små till större. Oftast är det baksidan på överkäkens framtänder som är mest utsatt, eftersom denna yta träffas av magsyran först.

Hjälp när skadan är skedd

Med moderna tekniker och material kan tandläkaren ofta limma på tunna keramiska fasader. Behandlingen både bygger upp och skyddar tänderna i framtiden. Liknande skydd kan ibland utföras med komposit.

Att tänka på

Något du bör tänka på är att vänta minst en timme med att borsta tänderna efter att du kräkts. Magsyran luckrar nämligen upp emaljen, och borstar du medan tandytan är uppluckrat kan tänderna bli repiga. Skölj istället munnen med vatten, eventuellt med lite extra fluor i. Efter någon timme har emaljen hårdnat igen och klarar av en tandborstning.

I övrigt bör tänderna borstas som vanligt, men använd en tandkräm med mindre slipmedel i, och glöm inte rengöring mellan tänderna med tandtråd eller liknande. Undvik frätande drycker, till exempel apelsinjuice och läsk. Om du dricker juice eller något liknande, skölj med vatten efteråt.

Många gnisslar/pressar tänder vilket kan förvärra slitaget. En bettskena kan behövas för att skydda tänderna.

Frätskador och ätstörningar - läs mer om hur tänderna tar skada

Frågor och svar

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om Praktikertjänst.

Frågor och svar om Praktikertjänst