Foto: Johnér Bildbyrå och Maskot Bildbyrå

Munnen hela livet

Tänderna är det enda del av din kropp som du kan bevara ung. Ta hand om dem så kan de hålla hela livet.

Mjölktänderna bildas redan i sjunde fosterveckan och blir oftast synliga när barnet är cirka ett halvår. De permanenta tänderna växer sedan fram i 6-13-årsåldern, och de bakre tänderna, visdomständerna, dyker upp mellan 18- 26 år. Under en graviditet utsätts tänderna för fler påfrestningar än vanligt, eftersom man kanske äter oftare eller kräks. 

Mister du en eller flera tänder finns det idag alternativ för att återställa funktion och utseende. När du bli äldre börjar tandhalsarna oftast att dra sig tillbaka, vilket kan göra att dina tänder blir mörkare. 

ALLA
Barn och unga Gravid Äldre

Amning och barnets tänder

Bröstmjölk innehåller mjölksocker och kan, om den lämnas på tänderna hela natten, resultera i karies. Försök därför undvika nattamning från det tänderna kommer. Barn som småäter under dagen, dricker söta drycker eller nattammas riskerar att få karies på de små, nya mjölktänderna.

Det bra att tidigt vänja barn vid tandborstning, gärna med en mjuk tandborste, på kvällarna. Från det att kindtänderna kommer är det lämpligt att ha lite tandkräm på tandborsten. Barnets lillfingernagel är ett bra mått på hur mycket tandkräm som behövs.

Läs mer om hur du sköter barnets tänder

Du kanske har hört att barnet stjäl kalcium från mammans tänder, så att tänderna blir sköra? Det stämmer inte. Tänderna hos en vuxen person är färdiga, och ur redan bildade tänder kan man inte plocka näringsämnen. Det enda sättet att påverka tänderna är utifrån, genom vad du äter och hur du sköter dem.

Har du märkt att ditt tandkött blivit extra känsligt den senaste tiden? Det kan bero på så kallad graviditetsgingivit. Ofta blir tandköttet, precis som andra slemhinnor i kroppen, lite svullet när du väntar barn. Dessutom reagerar det både snabbare och kraftigare på de bakterier vi alltid bär omkring på. Det kallas graviditetsgingivit. Man tror att det är hormonerna som är boven i dramat, men ofta handlar det också om att munhygienen försämrats. 

Ta hand om munnen

En graviditetsgingivit känns som en helt vanlig tandköttsinflammation. I värsta fall kan det hindra dig från att komma åt ordentligt med tandborsten vid tandköttskanten. Tar du väl hand om din mun försvinner inflammationen och svullnaden, allra senast när du fött ditt barn, såvida inte problemen beror på något annat. 

Så behandlar du inflammationen

Se till att borsta tänderna extra noga, även om det gör lite ont och blöder. Tänk på att noga inte är detsamma som hårt. Det är bättre att borsta länge och försiktigt än att använda skurborsttekniken. Sedan är det dags för tandtråden. Har du ordentliga mellanrum mellan tänderna kan du använda tandstickor eller mellanrumsborstar istället. Huvudsaken är att du får bort bakterierna mellan tänderna.

Gå till tandläkaren innan barnet kommer?

Det finns ingen större anledning att gå till tandläkaren för att du har ett barn i magen. Det bästa är att gå regelbundet – med eller utan bebis. Normalt behöver man gå på en undersökning varje eller vartannat år, men vissa behöver gå var sjätte månad eller oftare. Det beror på hur din mun mår och vad den varit med om. Om det var väldigt länge sedan du var hos tandläkaren, passa på att gå i början av graviditeten så slipper du tänka på tandläkarbesök i slutet av graviditeten.

Får du många hål när du väntar barn kan det bero på att dina tänder var ovanligt sårbara redan tidigare. Det är vanligt att ha början till hål i tänderna och även om du varit hos tandläkaren alldeles nyligen är det troligt att hon eller han inte lagade de blivande hålen. I dag vet man nämligen att sådana kan läka av sig själva, och det är betydligt bättre att de gör det än att man fyller igen dem.

Läs mer om hål i tänderna.

En del blivande mammor kräks i början av graviditeten. Magsyran som kommer upp vid kräkningar känns inte särskilt mild mot tänderna. Hur klarar sig då tänderna i de dagliga syrabaden? Något du kan tänka på är att vänta en stund med att borsta tänderna efter att du kräkts. Detta för att magsyran luckrar upp emaljen på tänderna, och om du borstar när tandytan är uppluckrad riskerar du att repa tänderna. Vad kan du göra istället? Skölj munnen med vatten, eventuellt med lite extra fluor i (till exempel tandkräm). Efter någon halvtimme har emaljen hårdnat igen och klarar av en tandborstning utan att förlora glansen.

Förhindra kväljningar

Har du problem med att borsta tänderna på grund av kväljningar? Ta det lugnt, det finns knep för att lura kroppen. Om du får kväljningar när du borstar tänderna längst bak i munnen, ska du först och främst försöka borsta tänderna när du mår som minst illa. Men det finns också andra sätt att lura munnen så det går lättare att borsta. 

Lura kräkreflexen

Om du sväljer tre gånger i rad och försöker en fjärde, sätter du ofta kräkreflexen ur spel. Då har du en tidsfrist på några sekunder när du inte kväljer.Ett annat knep är att stå på ett ben och räkna till tjugo samtidigt som du borstar tänderna längst bak. Du får du helt enkelt annat att tänka på. Du kan också skaffa dig en mindre tandborste som inte tar så mycket plats där det redan är trångt och svårt att komma åt.

Bakteriedödande medel 

Är det så illa att du slutat borsta tänderna för att du mår dåligt kan tandläkaren ibland ordinera munsköljmedel. Det ska dock bara användas en kortare tid. Håller du på för länge kan du få bruna beläggningar på tänderna och svampinfektioner i munnen. Följ alltid din tandläkares rekommendationer!

Förebygg frätskador på tänderna

De första mjölktänderna dyker upp när barnet är runt ett halvår gammalt. Tänderna bildas redan när barnet ligger i magen och växer sedan till sig i käken innan de kommer fram.

Takten för tändernas framväxt är förstås individuell. Oftast brukar 20 mjölktänder – tio i vardera käken – vara det normala. De brukar ha kommit fram när barnet är mellan två och ett halvt och tre år.

Framtänderna kommer först

Vanligtvis kommer framtänderna i underkäken först. När alla framtänder så småningom är på plats börjar kindtänderna dyka upp. Även här förekommer variationer från barn till barn. Barn som håller på att få tänder vill ofta bita på något då det kliar ordentligt i munnen. Stoppa gärna in ett finger eller en tandborste i munnen på ditt barn och gnugga tandköttet lite grann.

Så sköter du bäst barnets tänder

Det är vanligt att barn suger på napp eller fingrar när de är små. Någon gång i treårsåldern bör man försöka vänja barnet av vid detta eftersom förlängda sugvanor kan resultera i framtida bettfel. Tandläkaren kontrollerar alltid risken för bettfel.

Läs mer om bettfel

Berätta alltid för din tandläkare att du är gravid och /eller att du ammar. Mer eller mindre farlig strålning finns överallt, därför försöker tandläkaren undvika att spä på dosen genom att röntga munnen på gravida. Men dosen strålning du får om du måste röntgas hos tandläkaren är mycket liten. 

Bedövning är okej

Det är ingen fara att få bedövning medan du väntar barn eller ammar. Bedövningsmedlet som tandläkare använder är godkänt av Läkemedelsverket för användning på både gravida och ammande. Berätta dock alltid för din tandläkare att du är gravid eller att du ammar, så att han eller hon kan ta hänsyn till det.

När du är gravid kan det vara extra lätt att falla för suget och småäta. Tyvärr är det just småätandet som är farligt för tänderna. Varje gång du stoppar något i munnen bildas det syror som fräter på tänderna. Syraangreppet pågår i ungefär en timme efter att du ätit.Det bästa är därför att äta ordentligt fem-sex gånger om dagen, eftersom munnen då hinner vila mellan målen. 

En del blivande mammor mår illa under graviditeten och får svårt att äta ordentliga måltider. Väljer du att äta oftare istället så försök att äta och dricka sådant som inte innehåller för mycket socker. Vatten är ofarligt för tänderna, liksom kaffe och te utan mjölk och socker (de kan dock orsaka missfärgningar). Tänk på att även frukt innehåller en sorts socker som fräter på tänderna. Ät därför gärna frukt i samband med måltiderna och skölj gärna med vatten efter fruktintag för att neutralisera fruktsyran.

Att småäta onyttigheter

Det är klart att det finns viktigare saker än just tänderna att tänka på under graviditeten. Får du ett enormt begär efter något så är det okej att ge efter då och då. Men det du stoppar i munnen kan göra olika mycket skada. Godis är ungefär lika farligt för tänderna som allt annat du äter. I alla fall om du bara äter det då och då. Däremot kan det vara bra att undvika sådant godis som fastnar i tänderna, till exempel segt godis. Choklad och glass försvinner från tänderna ganska fort. Chips är snäppet värre. Kolhydraterna i chipsen ger massvis med näring åt bakterierna i munnen och som du säkert har märkt är det få saker som klibbar fast mellan tänderna så mycket som chips.

Tandborsten efter nattmackan

På natten producerar munnen mindre saliv, därför är det extra viktigt att du borstar tänderna efter kvällsmålet. Det kan vara bra att tänka på att ta hand om tänderna även på natten, i synnerhet när ditt barn är fött. Om du går upp och matar ditt barn får du så klart unna dig en nattmacka, men glöm inte att borsta tänderna efteråt.På natten varvar hela kroppen ner, även munnen där salivproduktionen minskar nattetid. Om du låter bli att borsta tänderna efter nattmackan, påverkas tänderna under hela natten.

Hur sköter du bäst dina tänder?

Får du fler hål när du väntar barn beror det antagligen på att dina tänder redan innan graviditeten var ovanligt sårbara. Många människor  kan ha början till hål i tänderna, men det är oftast inte något som tandläkaren gör något åt, eftersom att det är bättre om hålen får läka av sig själva.

Läs mer om hål i tänderna

Både mjölktänder och permanenta tänder är taggiga när de dyker upp. Taggarna brukar vara särskilt tydliga på de permanenta tänderna, men slipas oftast ner efter ett tag.

Vanligtvis dyker de permanenta tänderna upp när barnet är mellan 6 och 13 år. En permanent tand kan växa ut på allt mellan ett par dagar till några månader.

När en mjölktand lossnar av sig själv går det nästan alltid se eller känna den permanenta tanden i tandköttet. De 20 mjölktänderna ersätts nu av hela 32 permanenta tänder, som växer fram i omgångar. Barn i 11-13-årsåldern har normalt 28 tänder.

Visdomständerna längst bak i käken kommer vanligtvis någon gång mellan 18-25 års ålder, om de kommer alls. Många saknar nämligen en eller flera anlag för visdomständer.

Information om och behandling av visdomständer

När du blir äldre kan du bli tvungen att ta hand om dina tänder lite extra. Kanske äter du mediciner som gör att du blir torr i munnen, eller har fått proteser och implantat?

Du som fått mediciner som gör att dina spottkörtlar producerar mindre saliv måste sköta din munhygien extra noga eftersom för liten salivproduktion ökar tillväxten av bakterier fortare än vanligt och syraangreppet på tändernas emalj blir kraftigare, vilket leder till hål i tänderna. Genom att hålla rent, tugga grönsaker och använda sugtabletter, flourpreparat och munsprayer kan du minska problemet. Om du har proteser kan de också påverkas av muntorrheten eftersom de får svårare att fästa om slemhinnan inte är fuktig.

Läs mer om muntorrhet

Håll utkik efter fläckar

Tandlossning förekommer hos både äldre och yngre patienter. Om du märker att ditt tandkött har börjat dra sig uppåt och blottar tandhalsarna måste du vara extra vaksam. Mörka fläckar på tänderna indikerar att du börjar få karies och ska gå till tandläkaren eller tandhygienist.

Så behandlar man karies

Försämrad motorik 

När du blir äldre kan det också vara svårare att hålla rent om du har någon form av rörelsehinder som ger dig försämrad motorik. En eltandborste kan då vara ett bra alternativ, i kombination med att oftare gå till tandhygienist eller tandläkare. Har du stora broar eller implantat behöver du vara extra noga med rengöringen, bland annat runt skruvarna så att du inte får inflammation i tandbenet. Be din tandläkare om hjälp med att prova ut bra hjälpmedel.