Foto: Mariana Karlsson

Nu behöver du inte undra längre

Praktikertjänsttandläkarna Mariusz Tarnawski och Monica Karlsson har lång erfarenhet inom yrket. Här visas en del frågor som har kommit in till "Fråga tandläkaren".

ALLA
Barntandvård Behandling Förebyggande vård Tandskador Vanliga Problem

Frågeställare:

Kvinna 23 år

Fråga:

Hej! Mina visdomständer har börjat komma fram och har gjort sig till känna mer eller mindre den senaste månaden. De som sitter i underkäken gör nu så ont att jag inte kan tugga på ena sidan och jag är väldigt öm på båda sidor. Bör jag kontakta tandläkare eller ska jag vänta ut att de växer fram? Jag har inte feber och inte ont när jag gapar.

Svar:

Hej!

Jobbigt! Köp en kräm på apoteket som heter Corsodyl gel. Lägg en klick av den på din tandborste och gnugga försiktigt vid vidomständerna 3 ggr per dag (obs den smakar rätt illa). Blir det inte bättre på några veckor ta kontakt med din tandläkare

häls tdl M Tarnawski

Frågeställare:

Kvinna 25 år

Fråga:

Hur mycket kostar det att ta bort en visdomstand?

Svar:

Hej

Enkel borttagn cirka 1400

Komplicerad då man delar tanden cirka 2000

Operation cirka 2800

Men observera det är fri prissättning, du får höra efter

Hälsningar tandläkare Mariusz Tarnawski

 

Frågeställare:

Kvinna 49 år

Fråga:

Hej tuggade på något hårt troligtvis enbit från en olivkärna när jag åt sallad fick väldigt ont i tanden och de känns som det blev en spricka i den på utsidan, alltså tanden är hel men när man drar med nageln känns en spricka kan jag vänta 1.5 vecka tills min tandläkare är åter från sin semester?

Svar:

Hej!

Om det inte gör ont kan du absolut vänta häls

Hälsningar

tandläkare Mariusz Tarnawski

Frågeställare:

Kvinna 28 år

Fråga:

Hej
mitt tandkött har dragit sig tillbaka för att jag har borstat för hårt, kommer det att rätta till sig igen? Eller bör jag vara orolig för tandlossning?

Svar:

Hej

Tror tyvärr att tandköttet inte kommer tillbaka. Men det viktigaste är att det inte fortsätter att dra sig tillbaka.

Det är svårt att ändra sina tandborstvanor,man vill så gärna vara ordentlig och så tar man i för hårt Om dina tandborstar ser ut som utslagna tulpaner efter ett par veckor så borstar du för hårt.

En tandborste håller minst 3 månader. Kanske kan du prova eltandborste, den håller du bara lätt mot tänderna och den jobbar själv.

Hälsningar tandläkare Mariusz Tarnawski

Frågeställare:

Kvinna 31 år

Fråga:

Hej!
Jag drog ur en av mina visdomständer i nederkäken för många år sedan, minns inte exakt men det är säkert 8-10 år sedan.

Nu har jag börjat få ont i tandköttet där tanden satt, det ömmar så mycket att jag inte kan tugga på den sidan. Det gör även ont ner på sidan och i själva käkleden. Känner man med fingret kan man känna en liten liten uppbuktning.

Kan det verkligen ha med visdomstanden att göra? Eller kan det ha att göra med att jag ofta är spänd i käken pga stress?!

Svar:

Hej!

Tack för ditt mail. Du beskriver att du nu har ont på ett ställe i underkäken där du för många år sedan drog ut en visdomstand. Smärtan sprider sig på sidan och även upp i käkleden.

Troligen orsakas inte dina besvär av den tidigare borttagningen av visdomstanden. Tandpressning på grund av stress kan ge smärta i käkleden och omgivande muskler. Eftersom du har så mycket besvär att inte kan tugga på den sidan rekommenderar jag att du uppsöker din tandläkare för att få en undersökning och se vad som kan vara orsaken till dina symtom.

Med vänlig hälsning tandläkare Monica Karlsson Praktikertjänst

 

Frågeställare:

Kvinna 20 år

Fråga:

Hej!
Under 1 vecka har jag haft en hemsk förkylning och upptäckte igår kväll att mitt tandkött över en framtand ser lite ljusröd/vitröd ut. Det ser även ut som att en tunn tunn tandköttshinna håller på att lossna. Jag skulle noga även säga att det ser lite svullet ut, men väldig lite då området bara är över just en tand.

Mitt andra bekymmer kom efter jag borstade tänderna på kvällen, då upptäckte jag att en liten bit (1-2mm) av mitt tandkött hade lossnat. Så nu är formen av tandköttet på tanden mer som en triangel än en halvcirkel.

Är mitt tandkött inflammerat pga min förkylning, hur kan jag kurera mig(det svider och gör lite ont)? men jag undrar nog mest; Kommer mitt tandkött växa tillbaka?

Tacksam för svar!

Svar:

Hej!

Tack för ditt mail. Du beskriver i mailet att ditt tandkött ser irriterat ur o att du varit förkyld. I samband med förkylning är det inte ovanligt att tandköttet blir påverkat. Var noga med munhygienen använd gärna något sköljmedel som innehåller antibaktierell substans t.ex. Klorhexidin. Det finns många olika sorter att välja mellan på apoteket.

Tandkött som en gång lossnat brukar inte växa tillbaka på tanden.

Med vänlig hälsning tandläkare Monica Karlsson Praktikertjänst

Frågeställare:

Kvinna 65 år

Fråga:

Jag har plötsligt fått ont, inte värk utan som att det "spänner" i mina mittersta framtänder i underkäken och märker nu att de känns lösa. Tanvårdsrädd undrar jag nu vad man kan göra, kan de sättas fast på något sätt eller måste de dras ut? Resten av mina tänder är också en pina, missfärgningar, hål etc.

Svar:

Hej! Tack för ditt mail. Det är svårt att bedömma vad som är orsaken till dina symtom. Ibland kan man försöka att stabilisera tänderna om de känns lösa, genom att "klistra" ihop dem.

Eftersom du tycker att resten av dina tänder är en pina så rekommenderar jag dig att göra en undersökning hos en tandläkare. Har du ingen du kan gå till så finns det tandläkare att kontakta på webbplatsen www.alltomdinatänder.se

Med vänlig hälsning tandläkare Monica Karlsson

 

Frågeställare:

Kvinna 46 år

Fråga:

Jag har tandläkarskräck och nu har min tandhälsa blivit ohållbar. Har fem tänder som har gått av vid tandköttet och dom restrerande är också trasiga. Nu har jag så fruktansvärt ont. Vet inte vad jag ska ta mig till. Jag skäms över det och ekonomiskt blir det svårt. Skulle vilja dra ut alla och få löständer så jag slipper allt det här. Vad ska jag ta mig till?

Svar:

Hej!

Tack för ditt mail. Du har värk, några tänder har gått av och du har tandläkarskräck. Jag förstår att du har det svårt men att du kontaktat oss är ju en bra början. Du måste få hjälp av en tandläkare och det finns möjligheter at behandla din tandvårdsrädsla. Om du berättar för tandläkaren om dina bekymmer så kommer man säkert att ha förståelse och kunna hjälpa dig.

Det finns tandläkare som är speciellt inriktade på att ta hand om tandvårdsrädda patienter.


Titta på www.alltomdinatänder.se där kan du finna tandläkare som kan hjälpa dig.

Lycka till Med vänlig hälsning tandläkare Monica Karlsson Praktikertjänst

Frågeställare:

Man 53 år

Fråga:

Jag får ilningar i en lagad tand när jag tuggar tuggummi och ibland när jag tuggar hårdbröd etc. Förr kunde det kännas vid kall vatten bättre nu. Tandläkaren i Partille kunde inte hitta nått i röntgen för 1 år sen!

Jag har vant mig med ilningarna det går över med tandkräm eller Listorine.
Är rotfyllning en lösning?

Svar:

Hej!

Tack för ditt mail. Du får ilningar i en tand ibland vid tuggning. För ett år sedan undersöktes röntgades tanden och man fann inget onormalt.

Du har nu vant dig vid ilningarna. Med den bakgrunden skulle jag inte rekommendera rotfyllning det är ingen bra lösning i nuläget. Däremot avvakta symtomutveckling och kontakta tandläkaren igen om besvären förvärras.

Med vänlig hälsning tandläkare Monica Karlsson Praktikertjänst

Frågeställare:

Kvinna 50 år

Fråga:

Mina tänder är en katastrof! Från det jag var cirka 15 till 27 år led jag av bulimi... Den tidens vård av detta bekymmer var minimal men visst finns det journaler någonstans. Jag var på behandlingshem och i närheten fanns en tandläkare som såg mina "fina vita magsyrablekta tänder" och sa att allt var bra.

Kom sedan till en tandläkare på folktandvården och 1992 så fick jag kronor insatta.
Nu har åren gått o tänderna rasar fullkomligt - inser att det är en stor kostnad att ta tag i och eftersom jag har en betalningsanmärkning precis nu så är inte något lån att tänka på.

På något vis så anar jag att "sjukvården" har ett ansvar då de inte förstod vilka konsekvenser min sjukdom ledde till. Vet inte hur jag ska agera nu men jag lider på grund av mina dåliga tänder.

Ge mig ett tips på hur jag ska gå vidare!

Svar:

Hej!

Tack för ditt mail. Du skriver att dina tänder är en katastrof och att du har fått kronor gjorda tidigare. Det är svårt att ge dig ett råd när man inte vet hur mycket behandling som behöver göras. Mitt råd är att du uppsöker en tandläkare och ber om undersökning ett kostnadsförslag för behandlingen. Det kan vara möjligt att det finns något sätt att få hjälp med tanke på din tidigare sjukdomsbild, det är något du får diskutera med tandläkaren.

Lycka till!

Med vänlig hälsning tandläkare Monica Karlsson

 

Frågeställare:

Kvinna 21 år

Fråga:

Jag mår jättedåligt över mina tänder och måste göra nått åt dem eftersom jag är 21 år och ska leva med dem hela livet. Det är de sex framtänderna på övre raden som jag vill rätta till, kan man på nått sätt göra de på kort tid utan tandställning? Operation på nått sätt ?
Jag har överbrett, gnisslar tänder (ont i huvudet och käkarna) och dålig andedräkt eftersom tänderna sitter snett så det är svårt att komma åt överallt... Mår dåligt över de här varje dag och vill verkligen ha hjälp. Det spelar ingen roll va det kommer kosta!
Tacksam för svar.
Kan skicka bild om ni vill se, kanske lättare och hjälpa.

Svar:

Hej! Tack för ditt mail. Du är missnöjd med dina tänder, de sitter snett och du har svårt att komma åt att rengöra. Tyvärr finns det inget snabb fix att ändra på tänderna. Jag tror inte att det är aktuellt med operation utan snarare tandreglering. Sådan behandling tar tid. Dessutom har du ju ont i käkarna o gnisslar tänder, något som du ju också behöver hjälp med.

Det är ju viktigt att behandlingsresultatet blir bra och då måste det få ta tid. Du är ju ung o ska leva med dina tänder i många år framöver. På saiten www.alltomdinatänder.se kan du hitta tandläkare som jobbar med tandreglering.

Lycka till!

Tandkäkare Monica Karlsson Praktikertjänst

Frågeställare:

Man 46 år

Fråga:

Är ni anslutna till Försäkringskassan?

Svar:

Hej!

Alla tandläkare som tillhör Praktikertjänst är anslutna till Försäkringskassan. Du kan gå in på länken www.alltomdinatänder.se och söka efter tandläkare.

Med vänlig hälsning tandläkare Monica Karlsson Praktikertjänst

Frågeställare:

Kvinna 48 år

Svar:

Hej!

Tack för ditt mail. Du har bitit av en tand som är lagad men har inga symtom besvär i övrigt från tanden. Naturligtvis måste du gå o få tanden undersökt/lagad men det är inte nödvändigt att besöka tandläkaren samma dag, som du bet av tanden.

Med vänlig hälsning tandläkare Monica Karlsson Praktikertjänst.

Fråga:

Hej!

Jag har nyligen fått tandställning och blivit allt mer uppmärksam/orolig när det gäller mina tänder. Jag vill att mina tänder ska bli så fina som möjligt efter det att tandställningen tas bort och därför sköter jag dem ordentligt.

Jag har dock märkt att nederkanten på mina framtänder är lite ljusare/lätt fläckig och undrar om det är för att emaljen har tunnats ut och blivit skörare? Är det nåt man kan göra för att det inte ska bli värre? Blir det värre när man borstar?

Jag har också märkt att när jag sover med öppen mun/är hos tandläkaren och har öppen mun för länge då får jag en vit rand på mina framtänder, vad beror det på? Den försvinner dock efter ett tag.

Jag tittar väldig mycket på folks tänder och har märkt att oerhört många har stora vita fläckar på deras framtänder,vad är det för något?

Är det vanligt att man har sprickor i emaljen? Min ena framtand har en spricka som man bara kan se i starkt ljus å mina tuggtänder dom har också sprickor, fast mycket större. Ingen tandläkare har dock sagt något om detta, är det vanligt?

Tacksam för svar från en orolig

Svar:

Hej, tack för ditt mail.

Svårt att säga varför nederkanten på dina framtänder blivit ljusare. Det kan vara att emaljen blivit tunnare men det kan även bero på att du tittar nogrannare nu och därför hittar "förändringar" som du inte tänkte på tidigare.

Orsaken till att tänderna blir "kritiga" när du haft munnen öppen länge är förmodligen att de torkar och då blir de opaka och sedan när saliven blött dem ordentligt så blir de translucenta igen. Vita fläckar på tänderna är ofta fluorskador, dvs att man som barn fått i sig för mycket fluor tex genom att äta tandkräm.

Sitter de vita fläckarna uppe vid tandköttet kan det vara början till karies, så kallad kritkaries. Emaljsprickor har nästan alla. Ofta beror de på att emaljen "spricker" vid häftiga temperaturväxlingar tex. kaffe och glass.

Har du fler frågor får du gärna maila.

mvh/George Estlander

Tandläkare

Fråga:

Hejsan!

Jag har en omfattande behandling framför mig och frågorna maler just nu. Blev glad av att se att det finns möjlighet att ställa några av dem här.

Mina tänder är drabbade av tanderosion och ingen tandläkare jag varit till (även Specialistavdelning) har kunnat ge ett svar på varför mina tänder är så pass hårt åtgångna. För ca. sju år sedan sattes kronor in på fyra framtänder och dem är jag nöjd med.

Nu är det dags för nästa omgång - det blir mellan 9-14 kronor. Detta är ju inte gratis och eftersom jag inte har ngn medicinsk diagnos så får jag betala detta själv som det ser ut nu. Jag var till läkaren idag - tandläkaren rekommenderade ett besök för att utröna om det kan bero på reflux. Inget tyder på detta eftersom erosionsskadorna finns på olika ställen på tänderna och de är inte speciellt förekommande på de ställen som är typiska för reflux-symptom. Men jag ska nu göra en gastroskopi för att kolla detta.

Om det inte är frågaom reflux finns möjligheten att min tandläkare skriver en remiss till tandläkarhögskolan för att göra en odontologisk bedömning.

Min fråga till dig är egentligen: Vad tycker du är lämpligast att göra. Datum för preparering av tändernas kronor är redan satt till 6/10. Finns det andra sjukdomar som ger en långsam erosion av tänderna. De bilder jag sett på medfödda sjukdomar ser inte ut som de tänder jag har.

Svar:

Hej

tack för ditt mail. Vore jag du skulle jag tänka mig mycket noga för innan jag slipade ner så många tänder! Är erosionsskadorna på tänderna mycket allvarliga så bör tandvårdsförsäkringen täcka åtgärden.

Beroende på hur stora skadorna är och vilka tänder som är drabbade finns även möjligheten att laga dem med composit.

Innan du slipar ner tänderna bör du be någon annan tandläkare, gärna en specialist, om en second opinion. Om mer än en tandläkare anser att tänderna måste förses med kronor så är förmodligen skadorna så stora att de omfattas av tandvårdsförsäkringen.

Orsaken till erosionsskador är ofta överdrivet intag av läsk eller frukt så tänk på att även nyttig mat kan skada tänderna. Är det något mer du undrar över får du gärna höra av dig.

mvh/George Estlander

Tandläkare

Praktikertjänst

Frågeställare: 21 år

Hej!

Jag var hos tandhygenist idag och fick frågan om jag drack mycket apelsinjuice, vilket jag inte gör. Hon frågade mig för att jag fått erosioner. Jag har tidigare lidit av bulimi, och undrar om det kan bero på det? Och finns det något specifikt jag kan göra åt erosionerna? Mina tänder är fina i övrigt och jag borstar + sköljer med flour 2 ggr/dag.

Soliga hälsningar

Svar:

Hej,

tack för ditt mail. Dina ersosioner beror med stor sannolikhet på bulimin. Det du kan göra är percis det du gör. Borsta noga och skölja med fluor.

Har du ätit eller druckit något surt bör du vänta minst en timme innan du borstar tänderna. Syran luckrar upp det yttersta tandskiktet och om du då borstar så borstar du bort lite av tanden. Väntar du en dryg timme så hinner ytskiktet hårdna igen.

mvh/George Estlander

Tandläkare

Praktikertjänst

Fråga:

En krona längst bak i underkäken har spruckit och yttre halvan har trillat bort. Är det farligt/skadligt att dröja med att sätta dit en hel krona? Jag har varit bortrest och nu har min tandläkare semester.

Svar:

Hej,
tack för ditt mail.

Du skriver inget om att tanden gör ont eller att det isar. Därför tror jag att den är rotfylld.

Risken med att gå för länge är att det kan gå karies i tanden och att bakterierna kan krypa ner i roten utmed rotfyllningen och göra att du får en inflammation i tanden.

Mitt råd är därför att du beställer tid och ber en tandläkare göra en provisorisk fyllning som skydd för tanden.

Har du fler frågor får du gärna maila.

mvh/George Estlander
Tandläkare
Praktikertjänst

Frågeställare: 16 år

Hejsan!

Jag är 16 år och hade en vanlig tandställning för två år sedan och efter det har jag haft en tunn bett skena på nätterna. Nu känner jag att tänderna har flyttat på sig och jag undrar vad jag har för rättigheter? Jag är inte nöjd och skulle gärna vilja ha tillbaka tandställningen som vi betalade över 35 000 kronor för. Jag ska kontakta min tandläkare men vad har du för tips? Min pappa har inte råd att betala mer pengar. :(

Svar:

Hejsan!

Tack för ditt mejl. Efter att ha haft tandställning fick du en skena som du använder nattetid. Detta är ett bra sätt att hålla tänderna på plats o förhindra att de flyttar sig.

Ta kontakt med din tandläkare så att ni tillsammans kan titta på de modeller som tagits före o efter behandlingen och se om tändernas läge förändrats. Lycka till

Med vänlig hälsning tandläkare Monica Karlsson Praktikertjänst

 

Frågeställare: 69 år

Hej!
Om värk uppstår i en tand under en bro som satts in för 8 månader sedan, tanden blev då  känslig för värme och kyla, nu värker den. Är det svårt att åtgärda?
Vad gör man? tacksam för svar.

Svar:

Hej!

Tack för ditt mejl. Jag antar att tanden som värker inte är rotfylld. Orsaken till dina symtom kan vara att det utvecklats en inflammation i roten. I så fall kan man undersöka om det går att rotfylla tanden.


Med vänlig hälsning Tandläkare Monica Karlsson

Frågeställare: Person 22 år

Hej,

mitt tandkött mellan två tänder på underkäken sitter löst. När jag var hos tandläkaren sa hon att det har blivit djupare eftersom jag haft tandsten därmellan som gjort sprickan djupare. Senare har jag dock hört att tandkött aldrig kan växa fast igen.

Så jag undrar såklart om det är möjligt för tandköttet att växa tillbaka igen? Om det är cirka 2-3 mm som lossnat? Eller kommer det som sitter löst nu alltid att sitta löst?

Svar:

Hej!

Tack för ditt mejl. Eftersom du haft tandsten mellan tänderna har tandköttet blivit inflammerat och svullnat. När man avlägsnat tandstenen, så att man kan hålla rent ordentligt. kommer tandköttet att läka och bli fast igen. Men du kommer förmodligen att uppleva att tanköttets nivå sänkas något, vilket är en effekt av att det har läkt.

Med vänlig hälsning

Tandläkare Monica Karlsson Praktikertjänst

Frågeställare: Kvinna 57 år

Hej,

mina fyra framtänder är ersatta med något slags porslinsmaterial. Den riktiga tanden slipades ner. Detta skedde för minst 10 år sedan, det blev perfekt men de främsta tänderna har nu ändrat position för kanske ett eller två år sen och sittter snett.   Går det att åtgärda? Och i så fall vad skulle det kosta?

 

Svar:

Hej!

Tack för ditt mejl. Du har fått porslinskronor gjorda på framtänderna för ca 10 år sedan och nu har tänderna ändrat position o sitter snett. Jag utgår ifrån att tänderna är friska. Normalt så ändrar normalt tänderna i bettet position i någon mån med tiden, vilket är helt normalt. Men störs du av detta kan man förmodligen göra om dina kronor. Vad detta skulle kosta kan jag inte uttala mig om. Det råder fri prissättning inom tandvården vilket innebär att tandläkaren själv bestämmer sina priser.

Lycka till!

Med vänlig hälsning

Tandläkare Monica Karlsson Praktikertjänst

Frågeställare: 19 år

Bör man gå till tandläkaren för att se om sina visdomständer växer ut rätt, innan de är framme helt?

Hej!

Jag förmodar att du går på regelbundna tandläkarbesök? I så fall kan du nämna din fråga vid nästa besök,man kan ju ta en röntgenkoll. Men om du får några besvär( som man faktiskt kan få av växande visdomständer). Beställ ett besök för extrakoll.

 

Hälsningar

Mariusz Tarnawski

tandläkare, Praktikertjänst.

Frågetällare: Person 35 år.

Hej, jag hade ont  hela natten och igår åkte jag in till tandläkaren akut. Jag hade bara karies, men tandläkaren tog bort nästan hela tanden. Och han lagade tanden tillfälligt tand och nu börjar det bli en inflammtion. Jag är väldigt besviken. Han har gett mig en tid nästa vecka men jag är rädd eftersom han förstörde mina två tänder. Vad måste jag göra i denna situation?

Hej,

om du hade haft ont hela natten så var inte "bara karies" utan en tand med karies och en kraftig inflammation. Då finns det bara två sätt: antingen rotbehandla tanden eller ta bort den. Du får diskutera detta mer med din tandläkare.

 

Hälsningar

Mariusz Tarnawski

tandläkare, Praktikertjänst.

Hej,

är det inte märkligt att en patient som aldrig haft hål i tänderna plötsligt har det vid över 40 års ålder? Vad brukar orsaken vara sådana gånger? Jag har, efter ett hålfritt liv, fått hål i samma tand på respektive sida av överkäken. Detta trots borstning, trådning och en i övrigt anmärkningsfri mun.

Svar:

Hej!

Ja,man kan ju verkligen undra vad som händer. Då det gäller karies talar man om angreppsfaktorer respektive resistensfaktorer som väger mot varandra.

På angreppsidan kan man ta upp: frekvent sockerintag,muntorka ofta pga mediciner,bristfällig munhygien På resistenssidan:få sockerintag,god salivproduktion,adekvat munhygien och fluorintag

På något sätt verkar angreppsfaktorerna ha vägt över,munhygienen låter ju jättebra, men de andra då. Kosten eller ev mediciner? Har det inte hänt något med dessa?

Som ett exempel hade jag en patient för länge sedan som efter ett år av rökuppehåll fick 13 hål. Hur var det möjligt? Jo hon fick i sig en ask halstabletter per dag istället för att röka.

Man får se till att resistensfaktorerna väger över, kanske öka på fluorintaget med genom att exempelvis skölja med fluor?

Lycka till hälsningar

Mariusz Tarnawski

Tandläkare i Praktikertjänst

Hej,

jag är 40 år. Är det för sent att få tandställning? Hur mycket kostar det?

 

Svar:

Hej,

i princip kan tandreglering utföras livet ut. Då det gäller tid och kostnader beror det helt och hållet på det enskilda fallet. Avtagbara tandställningar cirka ett år, kostnader kanske under 10 000 kronor, men sällan tillämpliga på vuxna.

Fasta tandställningar cirka. två år, kostnader kanske upp till 25 000 kronor per käke. Obs! fri prissättning gäller så be alltid om ett kostnadsförslag.

Det bästa är att få en tid hos en sk. ortodontist för konsultation

 

Hälsningar

Mariusz Tarnawski

tandläkare, Praktikertjänst.

Fråga rörande: Flicka 10 år

Fråga:

Hej!
Jag har en dotter på 10 år som var hos tandläkaren förra veckan. Tog då upp min fråga om plastning av 6-årständerna som jag hört om genom en väninna. Fick svaret att det görs en individuell avvägning om man plastar tänderna eller ej beroende på gropigheterna i tanden.

Tyckte då spontant att det skulle göras på min dotters tänder som extra skydd även om nu inte tandläkaren i detta fall bedömde det som aktuellt. Men vi bokade in en tid i alla fall, men när jag kom hem kom alla frågor om hälsoaspekten farandes i mitt huvud.

Min fråga nu är vad det är för hälsoaspekter att väga in mot det ökade tandskyddet plastningen ger? Det enda jag lyckats googla mej till är om akrylater och den ökade kontaktallergin och "andra besvär" som kan uppstå. Vad "andra besvär" syftade på klargjordes inte.

Jag förstår att det finns både för- och nackdelar och skulle vilja få information om dem så jag själv får ta ställning.

Tack på förhand!

Svar:

Hej,

tack för ditt mail.

I många landsting så fissurförseglar (plastar tuggytan) man alla molarer (de stora kindtänderna) i samband med att de kommer fram.

Jag har inte hört talas eller läst om att det skulle finnas en allergiproblematik eller något annat negativt runt detta. Fördelarna med att fissurförsegla överväger vida den minimala risken för någon form av allergi. Detta förutsatt att barnet inte har en känd allergi mot plastmaterialet i fråga.

Den plast man använder är i princip samma som man har i vanliga plastfyllningar (composit).

Är det något mer du vill fråga om får du gärna maila.

mvh/George Estlander

Tandläkare

Praktikertjänst

Frågeställare: S 33år

Fråga:

Hej! För ett tag sedan slog min 4-årige son i sina framtänder och nu har jag sett att framförallt den ena framtanden blivit grå. Blir mer för varje dag som går. Finns det någon möjlighet att tanden blir återställd eller förblir den grå? Tycker du att jag ska gå till en tandläkare för bedömning? MVH S

Svar:

Hej S,

tack för ditt mail.

På din beskrivning låter det som om din sons framtand har gått i nekros (dött). Den kommer då att förbli grå tills de permanenta tänderna kommer.

Jag tycker absolut att du bör gå till tandläkaren för att kontroller att inte den permanenta tanden skadas.

Har du fler frågor får du gärna höra av dig.

mvh/George Estlander

Tandläkare

Praktikertjänst

Fråga rörande: Matilda snart 7 år

Fråga:

Hej!

Vår dotter håller på att tappa sina mjölktänder. Vid hennes sista tandläkarbesök visade det sig att hon slipat bort en en hel del av framtänderna. Nu på sista tiden har det gått i rasande fart då de har blivit jättesmå! Kan det bli så att mjölktänderna slipas ner snabbare och beror det på tandgnissling?! Vad kan man göra åt det nu när de nya tänderna är på väg?

Svar:

Hej,

tack för ditt mail.

Det är säkert så att det är tandgnissling som gör att tänderna blir kortare. Det är inget man gör något åt.

Barn kan gnissla tänder något enormt just när de håller på och byter. Det är fullt naturligt och inget som man behöver oroa sig för. När de permanenta tänderna har kommit så brukar tandgnisslandet upphöra.

Här en länk där du kan läsa mer om mjölktänder.

Har du fler frågor är du välkommen att höra av dig.

mvh/George Estlander

Tandläkare

Praktikertjänst

Frågeställare: E. 24år

Fråga:

Om en 7-åring har svullnad och kraftig värk i underkäken och även har primära tänder kvar i underkäken, varför är hon svullen och har värk?

Svar:

Hej,

tack för ditt mail.

Det kan bli varbildning även under en primär tand. Mitt råd är att du snarast beställer tid hos tandläkaren.

Här har du en länk där du kan läsa mer om mjölktänder.

Har du fler frågor får du gärna höra av dig.

mvh/George Estlander

Tandläkare

Praktikertjänst

Frågeställare: Orolig hustru

Fråga:

Hej!

Min man har inte varit hos tandläkaren på över 10 år nu. Ja, han har tandläkarskräck. Det börjar bli jobbigt för mig, jag tjatar och ber honom att gå och kolla sina tänder. Men han kommer aldrig iväg.
Så min fråga är:
Vad händer med tänderna om man inte går till tandläakren på så många år? Han borstar dom väldigt noga och har ingen dålig andedräkt. Men han har något tjockt vitt mellan en del av sina tänder. Vad kan det vara? Han säger att han alltid har haft det mellan sina tänder , längst tandköttet.
Med vänlig hälsning

Svar:

Hej,

tack för ditt mail.

Vad som händer om man inte går till tandvården på många år är att små, lättlagade, skador blir stora och kostsamma. På riktigt lång sikt kan det leda till att man tappar tänderna.

Du säger att din man inte har en dålig andedräkt och det är ett positivt tecken. Tex. grav tandlossning brukar lukta riktigt illa.

Med tanke på att din man är noga med tandborstningen så tror jag inte att det är bakteriebeläggningar han har mellan tänderna utan jag skulle tro att det är tandsten.

Alla landsting har behandlingsprogram för att bota tandläkarskräck. Mer information kan du få om du ringer landstinget och ber att få tala med en bedömningstandläkare.

Har du fler frågor får du gärna maila.

mvh/George Estlander

Tandläkare

Praktikertjänst

Fråga rörande: barn 7 år

Fråga:

Hej. Min son har tappat de flesta mjölktänderna men de nya framtänderna ser ej bra ut då de har 2 lodräta räfflor i emaljen ,vad kan det vara? kommer det att ändras när de är färdigutvecklade?

Svar:

Hej,

de lodräta räfflorna i din sons framtänder är normala. Orsaken till dem är att framtänderna bildas av tre konformade "tandanlag" som växer ihop. Räfflorna kan vara olika utpräglade på olika barn. Kindtänderna bildas på samma sätt men av fler "tandanlag". Det är på så sätt som kindtändernas relief bildas.

Räfflorna kommer alltid att finnas kvar men de kommer inte att synas lika tydligt när din son blir äldre. Den taggiga kanten slits med tiden ner. Har du fler frågor får du gärna maila.

mvh/George Estlander

Tandläkare

Praktikertjänst

Frågeställare: M 34

Fråga:

Min dotter tappade sin framtänder i överkäken när hon var 5 1/2. Nu ett halvt år senare har de nya tänderna inte tittat fram. Är det dags att bli orolig och göra en undersökning? Hennes framtänder i underkäken tittade fram efter någon vecka.

Svar:

Hej,

tack för ditt mail.

Det kan ta olika lång tid innan de permanenta tänderna bryter genom.

Sex månader är en ganska lång tid så be om en tid hos tandläkaren. Hon kan då kontrollera att det inte är något i vägen för de permanenta tänderna.

Ibland kan även ett segt tandköttet försena/förhindra att tänderna kommer fram.

Här kan du läsa mer om detta.

Har du fler frågor får du gärna maila.

mvh/George Estlander

Tandläkare

Praktikertjänst

Frågeställare: 30 år

Fråga:

Hej!
Jag har en son på 2 år. Vi har borstat tänderna på honom morgon och kväll sedan han fick sin första tand vid 4 månaders ålder. Han äter inget godis och dricker ingen dricka. Vi kommer inte alltid åt att göra rent överallt (då han gärna vill spjärna emot med läpparna) men för det mesta. Nu är det så att mellan framtänderna ser det ut som att han har fått tandsten eller något. Vad gör man? Har försökt borsta noga där men det verkar sitta fast hårt. Ska man gå till tandläkaren och ta bort det? Kan man få tandsten när man är så liten?

Svar:

Hej,

tack för ditt mail.

Svårt att säga vad det är som sitter mellan framtänderna. På din beskrivning låter det som tandsten vilket säkert inte är omöjligt. Han ska snart på treårskontroll. Fråga vid det tillfället. Att nu gå till tandläkaren och skrapa tandsten är för tidigt.

Kolla att det inte är karies. Karies brukar se ut som en liten brun prick, tandsten brukar vara lite mer gult, fylla ut tomrummet mellan tänderna och sitta i underkäken. En missfärgning (på grund av mat eller medicin) är oftast brunsvart, tunn, och täcker en stor yta av tanden, främst på baksidan.

Har du fler frågor får du gärna maila.

mvh/George Estlander

Tandläkare

Praktikertjänst

Fråga:

Hej! Jag är tolv år och jag vill ställa lite frågor. Behöver jag tandställning? Jag har en länk med en bild på mina tänder. Jag har fortfarande 4 mjölktänder kvar. det är de 2 längst bak på både uppersta och nedersta delen. Då jag biter ihop så går övre tänderna över under tänderna . Är det normalt? Här är länken på bilden på tänderna.

 

Svar:

Hej,
tack för ditt mail och fotot.


Vad jag kan se har du fina tänder. Det är helt normalt att övertänderna går över undertänderna.


När man tappar de sista mjölktänderna varierar mycket. Jag förutsätter att tandläkaren har röntgat och kollat att de riktiga tänderna är på gång.


Har du fler frågor får du gärna maila.

mvh/George Estlander
Tandläkare
PraktikertjänstFråga om: Son 11 månader

Fråga:

Kan tänder ge så svår smärta att allmäntillståndet försämras, feber? Kan tandsprickningen gå snett så att tanden inte kommer fram och vad gör man då? Pojken har 4 framtänder

Svar:

Hej,
tack för ditt mail.

Att barn får ont, kliar, och feber när tänderna bryter genom tandköttet är vanligt.

Om tanden inte kommer fram så röntgar man och ser efter om det finns någon. Det är inte helt ovanligt att barn saknar en eller flera tänder.

Finns tanden så kan man göra ett litet kirurgiskt ingrepp och göra det lättare för tanden att bryta fram.

Här kan du läsa mer barn och deras tänder.

Har du fler frågor får du gärna maila.

mvh(George Estlander
Tandläkare
Praktikertjänst

Fornamn_alder: Förälder 31

Fråga:

Vår 2-åring har ramlat och ena framtanden har flyttat sig lite. Hon verkar inte längre ha ont och vi ringer tandläkaren efter helgen. Om det är så att den sitter lite löst finns det möjlighet att den växer fast igen eller måste man ta ut den? Behöver vi vara rädda att den åker ut när hon äter?

Svar:

Hej,
tack för ditt mail.

Tanden kommer att växa fast igen. Vad du ska se upp med är om den blir missfärgad (gråsvart) då kan man behöva ta bort den.

Bra att du går till tandläkaren efter helgen för att kolla att inte anlaget för den permanenta tanden blivit skadat.

Ingen risk att tanden trillar ut.

Har du fler frågor får du gärna maila.

mvh/George Estlander
Tandläkare
Praktikertjänst

Fornamn_alder: Adam

Fråga:

Hej, jag tror att jag har tandköttsinflammation, jag har börjat borsta tänderna två gånger om dagen, på morgonen och på kvällen (eller på kvällen innan jag ska gå ut på någon fest pga munhygien och jag kommer kanske inte hem), jag använder tandtråd nästan varje gång nu och jag sköljer tänderna med zendium. Gör jag rätt? Hur långt tid tar det tills det går över? Tack!

Svar:

Hej Adam, tack för ditt mail. Det låter som om du sköter dina tänder jättebra och inte skulle behöva ha ett inflammerat tandkött. Varför tror du att du har en inflammation? Blöder tandköttet?  Här kan du läsa om tandköttsinflammation och även få tips om hur du får den att läka: Har du fler frågor får du gärna maila.

mvh/George Estlander

Tandläkare

Praktikertjänst

Fornamn_alder:  15 år

Fråga:

hej,mitt tandkött är svullen och blöder jätte mycket vid borstning, det gör så ont att jag tror att jag måste träffa en tandläkare. Runt om är det väldigt svullet och känsligt även om jag borstar nogrannt, vad ska jag göra?

Svar:

Hej,tack för ditt mail.Du har själv givit svaret. Gå till din tandläkare eller tandhygienist.Orsaken till det blödande tandköttet är att du har en infektion i tandköttet.Här kan du läsa mer om det. Har du fler frågor får du gärna maila.

mvh/George Estlander

Tandläkare

Praktikertjänst