Extern bild

Förskrivningen av bettskenor i Halland ökar – stress och oro tros ligga bakom

Publicerad:

Förskrivningen av bettskenor har i Halland ökat med 27 procent mellan 2009 och 2017, jämfört med 24 procent i riket, och en majoritet skrivs ut till kvinnor. Det visar statistik från Försäkringskassan. Under 2017 förskrevs nära 56 000 bettskenor i riket, varav knappt 1 800 i Halland, och en förklaring är sannolikt ökad stress.

Användningen av bettskenor har ökat kraftigt sedan 2009 efter att allt fler patienter känt av besvär med gnisslande tänder som kan bidra till spända och ömmande käkmuskler, nedslipade tänder, huvudvärk och ibland förändrat bett.

- Hos en person som gnisslar tänder måste musklerna i munnen arbeta hela tiden och det leder till att musklerna i käken blir överansträngda. Anledningen till att man spänner käken är ofta stress och oro, men kan också bero på ökad koncentration och ansträngning, säger Eva Gustafsson, tandläkare på Tandläkarna Gustafsson i Falkenberg, och fortsätter:

- Att fler får bettskenor förskrivna beror nog dels på ökad stress och oro, dels på att fler går till tandläkaren och att vi tandläkare blivit bättre på att fånga upp patienternas problem.

Statistik från Försäkringskassan visar att antalet förskrivna bettskenor under 2017 nådde en rekordnivå på nära 56 000, en ökning med cirka 10 000 sedan 2009. Statistiken visar också att ökningen sker i 17 av 21 regioner och att bettskenor är betydligt vanligare bland kvinnor än bland män.

- En bettskena hjälper många, men ofta krävs också förändringar i vardagen. Allt som hjälper till att stressa av är bra. Det kan vara avslappnande aktiviteter som bidrar till sänka axlarna och inte bita ihop käkarna, men det är ju lättare på dagen än på natten, säger Eva Gustafsson.

Som patient ska man vara uppmärksam på hårt sammanpressade käkar och huvudvärk när man vaknar, att tänderna känns vassare, att det finns emaljflisor i munnen, smärta när man gapar och knäppningar i käkleden.

- En bettskena skyddar både tänderna och avlastar käkarna, men det kan också vara viktigt att under dagen stretcha käkarna, säger Eva Gustafsson och tipsar om träning:

- När du tränar käkarna är det viktigt att slappna av och sänka axlarna. Sen är det dags att tappa hakan och riktigt känna efter att tänderna inte har kontakt. Jogga sedan med underkäken, upp och ner, åt höger och åt vänster. Gapa och stäng munnen och för underkäken fram och tillbaka. Testa sedan att hålla handen mot kinden för att få lite motstånd. Efter att du gjort övningarna är det viktigt att slappna av och tappa hakan igen. Och tänk på att tänderna aldrig ska ha kontakt, utom när man äter.

Om statistiken

Beräkningarna har gjorts utifrån statistik från Försäkringskassan och omfattar de bettfysiologiska åtgärderna 601, 602, 603, 604 och 605 i det statliga tandvårdsstödet.

För ytterligare information, kontakta gärna:

Eva Gustafsson, tandläkare, Tandläkarna Gustafsson, e-post: eva.gustafsson@ptj.se, tel: 070-233 96 51

Erik Magni, presschef, Praktikertjänst, e-post: erik.magni@ptj.se, tel: 0703-26 50 98

Tillbaka

Blocks

Övrigt