Kategorier för sidan Karriär

Kometkarriär inom Praktikertjänst

David Zehlertz gick från nyexaminerad sjukgymnast till delägare och personalchef vid BålstaDoktorn på bara sex år. Med sin bakgrund har han bidragit till en mer holistisk filosofi på vårdcentralen.

  • Text Redaktionen

David Zehlertz web.jpg

Det var efter studier inom sjukgymnastik och idrottsmedicin som David Zehlertz hittade en annons i Platsbanken. Han hade då börjat jobba inom primärvården i Stockholm. Plötsligt fanns det en öppning hos BålstaDoktorn när en sjukgymnast skulle gå på föräldraledighet.

David klev in och blev snabbt ansvarig för sjukgymnasternas kostnadsställe, med tillgång till lokaler och patienter. Det var högt tryck, och deras avdelning ökade med fler rum. Tre nya sjukgymnaster kunde anställas.

– Allting funkade jättebra, säger David. Ända tills Landstinget plötsligt beslutade att taxan för sjukgymnastik skulle sänkas med 30 procent. Då var jag nära att ge upp.

Han pratade med de tre delägarna och förslog att han skulle gå in som delägare själv under ett provår. Ett viktigt argument var att avlasta dem i sitt dagliga arbete.

– Vi hade vuxit från noll till 11 000 patienter på sex år, och alla tre jobbade heltid som läkare. Det är svårt att få tiden att räcka till. I dag har vi en bättre rollfördelning.

Mer förebyggande vård

Med en sjukgymnast som delägare i vårdcentralen har en mer holistisk approach successivt tagit form hos BålstaDoktorn.

– Jag har lobbat mycket för att sjukgymnasten ska vara den första instansen vid muskulära besvär, istället för läkarbesök och remiss. Det har funnits stor öppenhet här inför olika idéer och förbättringsmöjligheter.

Ser man mer på helheten än symptomen nu?

– Vi har i alla fall den inställningen. En patient kan få träffa sjukgymnast, dietist och terapeut, och rekommendationen kan vara en mix av beteendeförändringar, övningar och läkemedel. Vi försöker jobba i team så att vi kan låta läkarna träffa de mer sjuka patienterna. Jag ser det som att jag minskar deras arbetsbörda.

Kommer det här synsättet bli större framöver tror du?

– Det är ett måste. Det är ont om läkare, så vi måste se till att rätt person hamnar på rätt plats. Primärvården behöver ta större ansvar för det förebyggande. Vi växer hela tiden med både patienter och personal, och ska nu bygga ut för fjärde eller femte gången. Generellt kommer sjukgymnastiken att spela en större roll, vilket ger bättre ekonomi eftersom det underlättar för både läkare och patienter.

Hur ser du på din karriär inom Praktikertjänst?

– Det är tack vare Praktikertjänsts modell och de övriga delägarna som gjort att jag har kommit dit jag är i dag. Framförallt handlar det om att det finns en hög grad av flexibilitet. Hittar man en bra symbios kan man hjälpa varandra mycket. Jag skulle säga att det finns goda möjligheter att växa inom Praktikertjänst.