en bild
Kategorier för sidan Karriär
Taggar för sidan hälsa sjukvård

”Här finns möjlighet att sätta sin prägel”

Helen Ingemarsdotter öppnar i december 2017 en helt ny mottagning för hudsjukvård i Skåne. Att bygga verksamheten från grunden ger henne och medarbetarna friheten att själva forma arbetsplatsen.

  • Text Amanda Hjelm
  • Foto Praktikertjänst

”Oavsett arbetsplats har jag alltid försökt se helhetsbilden och människors behov. Utefter det har jag funderat över vilka förändringar som är nödvändiga för att verksamheten ska fungera ännu bättre. Jag tror att om man är en person med mycket idéer, entusiasm och energi kan positionen som mellanchef vara väldigt svår att ha på en stor verksamhet inom exempelvis landstinget.

Alla beslut och förslag måste ibland vandra långt mellan många chefer och vidare upp i trappan innan något händer. Det kan göra att nödvändiga förändringar inte sker tillräckligt snabbt och då ligger man hela tiden efter i utvecklingen. Det problemet kommer jag inte längre ha som verksamhetsansvarig när jag öppnar mottagningen i december, för då kan vi ta beslut direkt i teamet. För mig är det viktigt att alla känner delaktighet på riktigt. När man ger sina medarbetare ett förtroende att ta egna beslut och möjligheten att tänka själva kommer den där riktiga arbetsglädjen fram. Det är också då man ökar effektiviteten och blir mer flexibel.

Det tog ett tag för mig att våga ta det här steget. Trots att många sa till mig att jag skulle fixa det galant kände jag mig inte riktigt redo. Såhär i efterhand är mitt råd till den som funderar på att starta en mottagning: tveka inte. Att valet hamnade på just Praktikertjänst var för att jag pratat med andra och fick en bild av att de kände sig så nöjda med sin arbetssituation. Efter att ha läst på om konceptet kände jag att jag också ville vara del av en organisation där alla bidrar och ger tillbaka till verksamheten för att alla ska kunna utvecklas. Det finns också en ambition att jobba för kompetensutveckling inom organisationen. Det är något som jag ser som otroligt viktigt för patienternas säkerhet och för att själv stimuleras och utvecklas. Det är en liten bit kvar innan vi öppnar.

Under hösten 2017 har vi finslipat de nya lokalerna. Jag har själv fått bestämma lokalutformning och inredning utifrån hur vi kommer vilja jobba. Jag har gjort det tidigare inom landstinget, vilket kanske var lite banbrytande i sig men vi fick så mycket uppskattning för det. Flera patienter sa att de kände sig tryggare och lugnare eftersom det var mer familjärt på mottagningen och inte lika sterilt som på ett vanligt sjukhus. Så vill jag att det ska bli här också.”

Lyssna på Vårdfrågan

- I det här avsnittet pratar vi med läkaren och verksamhetschefen Sara Banegas på Ekerö vårdcentral utanför Stockholm, som bland annat skrivit en uppmärksammad debattartikel i Dagens nyheter. Det är ett spännande samtal om ledarskap i primärvården. Om att det går att behålla och rekrytera medarbetare genom individualiserade scheman och arbetsuppgifter. Det handlar också om vikten av fortbildning och att göra det man är bäst på – varken mer eller mindre och att medarbetare kan vara goda ambassadörer för verksamheten. Men också mycket mer! Är du chef eller ledare – eller vill påverka ledarskapet på din arbetsplats – är det här ett spännande avsnitt för dig.

Blocks

Hitta din framtida mottagning

Just nu har vi flera mottagningar som snart behöver en eller flera nya verksamhetschefer. Se vilken mottagning som kan passa dig.

Lediga verksamheter