Extern bild

Praktikertjänst lär Finland om primärvård

Publicerad:

Liisa Hyssälä, finsk hälsominister 2003-2010 och numera generaldirektör på KELA, Finlands motsvarighet till Försäkringskassan, besöker idag Hammarby Sjöstads husläkare. Syftet är att ta intryck av det svenska primärvårdssystemet inför den valfrihetsreform som planeras i Finland.

I maj besökte en delegation från Kina – på uppdrag av den kinesiske sjukvårdsministern – Råcksta Vällingby Närvårdsmottagning. Anledningen till besöket var att ta reda på mer om svensk primärvård och hur en verksamhet drivs. Nu är det Finlands tur att lära sig av Praktikertjänst.

Förfrågan om att få besöka en av Praktikertjänsts verksamheter kom från Anne Eriksson, socialråd på Finska ambassaden i Stockholm. Denna gång med Hammarby Sjöstads husläkare som värd. Finland har nyligen beslutat att införa valfrihet i primärvården och nu pågår diskussioner om hur det finska systemet ska utformas. Någon motsvarighet till de svenska landstingen har tidigare inte funnits i Finland, men nu har regeringen tagit beslut om att skapa 18 regioner med ansvar att erbjuda socialtjänster samt hälso- och sjukvård.

Besöket hos Hammarby Sjöstads husläkare syftar till att inhämta kunskap om hur en verksamhet i den svenska primärvården fungerar, samt lära sig mer om Sveriges system i stort. Utöver generaldirektör Liisa Hyssälä, deltar från KELA ekonomichef Kai Ollikainen och personalchef Pasi Lankinen, samt Anne Eriksson från Finska ambassaden. På plats från Praktikertjänst är Helena Wincent, dr och verksamhetschef, dr Anna Tüll Nyman, Göran Modin, chef primärvård och rehab, Cecilia Molin, affärscoach samt Johan Stuart, chef samhällskontakter.

För mer information, kontakta:
Erik Lindén, tf presschef, Praktikertjänst
Tel: 070-789 38 34
E-post: erik.linden@ptj.se

Tillbaka

Blocks