Extern bild

Vårdcentralen Läkarhuset Göteborg satsar på friskvård – vårdcentral, rehabcenter och hälsocenter under samma tak

Publicerad:

Vårdcentralen och Rehab Läkarhuset Göteborg – en del av vårdkoncernen Praktikertjänst – utökar verksamheten i en unik satsning på förebyggande friskvård i ett nyrenoverat hälsocenter. Helheten med vårdcentral, rehabmottagning och hälsocenter i samma regi är en satsning på hälsa och livsstil som inte funnits i Göteborg tidigare.

En färsk rapport från Folkhälsomyndigheten visar att över hälften av alla vuxna mellan 16–84 år är överviktiga eller feta. Samtidigt sjukskrivs 32 000 svenskar varje år för utmattning och stress. Här kan fysisk träning på flera vis bidra till förbättrad livskvalitet. Ökad ork, förbättrat minne och koncentrationsförmåga är några exempel.

- Det här är en unik satsning på hälsa och livsstil och vi ska erbjuda en helhet med vårdcentral, rehabmottagning och hälsocenter i ett och samma koncept. Vi vill förebygga livsstilssjukdomar, möta individen tidigt och på så vis bli en friskfaktor och på sikt minska läkemedelsförskrivningen. Vi vill helt enkelt vara en träffpunkt och medverka till att skapa bättre livskvalitet, säger Marcel Aponno, specialist i allmänmedicin och verksamhetschef vid Vårdcentralen Läkarhuset Göteborg.

När sjukvården möter patienter har sjukdomen oftast redan brutit ut. Hälsocentret ska arbeta förbyggande i skärningspunkten mellan friskvård och sjukvård och därmed bidra till bättre hälsa på ett innovativt sätt.

- Läkemedel är viktiga, men kontinuerlig träning och motion kan ibland vara bättre medicin. Träning minskar exempelvis risken för psykisk ohälsa och sjukdomar som diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Vilken annan behandling har alla de effekterna, dessutom i princip utan biverkningar?, säger Marcel Aponno.

Hälsocentret erbjuder cirkelträning via Milon Care – ett individanpassat koncept med intelligenta maskiner där motionären tillsammans med personal ställer in maskinerna genom ett smartcard. Träningen blir därför trygg och användarvänlig för alla. Systemet lagrar dessutom data och skapar en överblick där motionären löpande kan få återkoppling av läkare, personliga tränare, miloncoach eller sjukgymnast.

- Fysisk aktivitet gynnar hälsan och kan vara ett verktyg för att lättare hantera livet och de utmaningar som uppstår. Med hälsocentret vill vi hjälpa människor att skapa ökad livskvalitet. Det kan innebära olika saker för olika personer och det viktiga för oss är att hjälpa till på vägen mot de egna målen. Det kan handla om allt från att bättre klara av en specifik prestation till att kunna klara av sin vardag, bära hem matkassar eller lyfta sina barnbarn, säger Veronika Andersson, platschef på hälsocentret.

Hälsocenter Läkarhuset öppnar den 30 augusti i nyrenoverade lokaler vid Heden, centralt i Göteborg. Det är tillgängligt för alla oavsett vilken vårdcentral man är listad på och ingen remiss krävs.

För ytterligare information, kontakta gärna:

Marcel Aponno, specialist i allmänmedicin och verksamhetschef, tel: 0722-02 12 50, e-post: marcel.aponno@ptj.se

Veronika Andersson, platschef på Hälsocenter Läkarhuset Göteborg, tel: 0709-700226, e-post: veronika.andersson@ptj.se

Läs mer på: http://www.ptj.se/halsocenter-lakarhuset/

Tillbaka

Blocks