Extern bild

Inför World IBD Day – inflammatoriska tarmsjukdomar allt vanligare

Publicerad:

Lördagen den 19 maj är det World IBD Day, alltså dagen för inflammatoriska tarmsjukdomar, där kroniska sjukdomar som ulcerös colit och Crohns sjukdom ingår och som omkring 50 000 svenskar lider av.

Enligt paraplyorganisationen EFCCA lider omkring 10 miljoner människor världen över av inflammatoriska tarmsjukdomar och antalet tycks öka både i Sverige och runt om i världen.

- Vi ser en ökning av patienter som drabbas av inflammatorisk tarmsjukdom och det är en sjukdom som måste behandlas genom hela livet. Annars påverkar den hela livskvaliteten och det handlar om mer än bara ont i magen, säger Maria Seidl, sjuksköterska på Gastromottagningen city i Stockholm.

IBD blandas ibland ihop med IBS, alltså Irritable Bowel Syndrome, en sjukdom som är mycket vanligare, men mindre allvarlig. Patienter som drabbas av IBD har en kronisk inflammation i slemhinnorna i magtarmkanalens väggar och ingen vet varför immunförsvaret reagerar mot den normala bakteriefloran i tarmen, men både arv och miljö tros spela in.

- Inflammationen är livslång, men sjukdomsaktiviteten varierar över tid. Vissa patienter drabbas oftare av besvär, medan andra kanske bara märker av sjukdomen några gånger. Det är väldigt individuellt och för vissa kan det gå så långt att man måste opereras kirurgiskt, säger Maria Seidl.

Sjukdomsdebuten sker oftast i åldrarna 15 till 40 år och symtomen varierar och kan vara allt mellan allmän trötthet och diffus magont till kraftig buksmärta med blodig avföring och många och långa toalettbesök under en dag.

- Har man problem med magen är det viktigt att söka vård och få behandling. Diagnosen för just IBD ställs genom sjukdomshistoria, kroppsundersökning, vissa prover och kikartekniken endoskopi, säger Maria Seidl och avslutar:

- Rätt behandling och medicinering lindrar inflammationen och de allra flesta patienter kan leva som vanligt. Men det är viktigt att patienten får en tidig behandling eftersom det kan minska risken för upprepade besvär.

Här kan du läsa mer om World IBD Day.

För ytterligare information, kontakta gärna:

Erik Magni, presschef, Praktikertjänst, e-post: erik.magni@ptj.se, tel: 0703- 26 50 98

Om Gastromottagningen city

Sollentuna specialistklinik AB, ett helägt dotterbolag i Praktikertjänstkoncernen, vann upphandlingen av ett av de två objekt gällande gastroenterologisk öppenvård, endoskopi och dagvård som Stockholms läns landsting upphandlade under 2017. Det nya avtalet kommer att drivas genom Gastromottagningen city med verksamhet på Olof Palmes gata 9 i Stockholm.

Tillbaka

Blocks