Extern bild

Älvpraktiken – Bästa vårdcentral i Västra Götaland

Publicerad:

Vårdcentralen Älvpraktiken öppnade i december 2019 vid Nordmannatorget i Kungälv. Enligt en ny patientenkät av Sveriges kommuner och regioner (SKR) rankas nu mottagningen som Västra Götalands bästa vårdcentral. Det är första gången som Älvpraktiken deltar i SKR:s årliga undersökning.

Varje år genomför Sveriges kommuner och regioner (SKR) en undersökning om hur patienter upplever sina besök i primärvården. I 2020 års undersökning deltog 59 120 personer som nyligen besökt en vårdcentral. Undersökningen är indelad i sju dimensioner – delaktighet/involvering, emotionellt stöd, helhetsintryck, information/kunskap, kontinuitet/koordinering, respekt/bemötande och tillgänglighet. Älvpraktiken deltar för första gången och tar förstaplatsen i Västra Götalandsregionen, med bra omdömen i alla sju kategorier som undersökts.

- Från dag ett har vi fokuserat på hög tillgänglighet och kvalitet samt ett varmt omhändertagande. Vi är jätteglada att det arbetet märks hos våra patienter, säger Annika Rusko Andersson, specialist i allmänmedicin och verksamhetschef på Älvpraktiken.

Mottagningen är en del av Praktikertjänst och drivs inom vårdval vårdcentral och vårdval rehab på uppdrag av Västra Götalandsregionen. Med hjälp av digitala vårdmöten via Praktikertjänsts vårdapp, har mottagningen också kunnat ta emot patienter som varit oroliga under coronapandemin.

- Med det pågående utbrottet av covid-19 ser vi ett ökat behov av digital vård. På Älvpraktiken försöker vi behålla den personliga kontakten med våra patienter och därför drivs den digitala tjänsten av oss medarbetare. Jag tror att det är en viktig insats, säger Annika Rusko Andersson.

Den årliga rankingen baseras på resultaten i Nationell patientenkät för primärvård 2020 och är beräknad som ett oviktat genomsnitt av samtliga sju kategorier som ingår i undersökningen.

Om Nationell patientenkät

Nationell patientenkät 2020 genomfördes under hösten 2020 och i år deltog 7 regioner i undersökningen. I Västra Götalandsregionen uppgick antalet respondenter till 15 709 och svarsfrekvensen var 41,7 procent. Totalt var svarsfrekvensen 41,2 procent och antalet respondenter 59 120 i undersökningen. Läs mer på https://patientenkat.se/sv/

För ytterligare information, kontakta gärna:

Annika Rusko Andersson, specialist i allmänmedicin och verksamhetschef, Älvpraktiken, 

073-641 44 13, e-post: annika.rusko.andersson@ptj.se

eller Praktikertjänsts pressjour: 010-128 36 66

Tillbaka

Blocks