en bild
Kategorier för sidan Hälsovård
Taggar för sidan IBS Magbesvär Mage

Så går en IBS-skola till

Gastromottagningen City i Stockholm håller i en IBS-skola för patienter som lider av en känslig tarm. Vi frågade hur ­utbildningen går till.

  • Text Amanda Hjelm
  • Foto Praktikertjänst

På den nyöppnade Gastromottagningen City i Stockholm, som är en del av Praktikertjänst, jobbar sjuksköterskor, psykologer, dietist och läkare specialiserade på mag- och tarmsjukdomar. IBS-skolan är en patientutbildning som hålls en gång i veckan under tre veckor. Den ger fördjupad kunskap om sjukdomen, råd för att lindra besvären och är baserad på forskning och beprövad erfarenhet.

– IBS är ingen livshotande ­sjukdom, men den påverkar livs­kvaliteten för många. Forskning visar att en IBS-skola ökar patienters kunskap om sjukdomen samt minskar oron och symptomen, säger läkaren Perjohan Lindfors.

Första träffen: Läkare

Under den första träffen berättar en specialistläkare mer om hur IBS och mag- och tarmkanalen fungerar.

– Det är viktigt att få kunskap om hur kost, livsmönster och stress påverkar mage och tarmar, säger Perjohan Lindfors.

Grunden till all vidarebehandling är att acceptera diagnosen. Det kan vara svårt vid IBS eftersom det inte finns några strukturella fynd vid diagnostisering.

– Många har svårt att inse att de har en krånglig tarm eftersom det inte går att visa en röntgenplåt och peka på problemet. Därför pratar vi mycket om att magen och tarmen fungerar annorlunda hos personer med IBS och hur deltagarna kan ta kontroll över sina magar för att de ska fungera bättre, säger Perjohan Lindfors. 

Andra träffen: Psykolog

IBS-skolans andra träff handlar om hur stress och oro kan påverka IBS-besvären.

– En del med IBS oroar sig väldigt mycket för sin mage. Det kan gå så långt att de tackar nej till jobb eller fritidsaktiviteter för att de tänker att deras magar inte klarar det. Vi diskuterar därför hantering av symptom och att inte låta magen styra livet så mycket, säger psykologen Sara Rydh.

Deltagarna diskuterar även sina problem och erfarenheter med varandra.

– Det brukar bli fina samtal mellan deltagarna när de kan sitta i en miljö med andra som upplever samma saker som de själva, säger Sara Rydh.

Tredje träffen: Dietist

Mottagningens dietist håller i sista träffen. Det är en utbildning om hur kosten påverkar magen och tarmen samt råd om kosthållning.

– Många av patienterna har provat att utesluta olika födoämnen ur sin kost för att lindra magbesvären. De känner ofta att de får ont av allt de äter. Detta kan leda till ensidigt kostintag, säger dietisten Therese Liljebo.

Bland annat får deltagarna information om kostbehandlingen FODMAP. Den innebär först att man utesluter en stor del av de kolhydrater som kan jäsa i tarmen, ge gasbesvär och uppblåsthet. Därefter återintroduceras de en efter en för att kosten ska bli så fullvärdig som möjligt.

– Jag tycker det är viktigt att inte låta magen begränsa en. För IBS är inte farligt, bara besvärligt.

Blocks

IBS

IBS står för irritable bowel syndrome och är en funktionell störning i mag- och tarmkanalen. IBS brukar ge buksmärtor, förstoppning, diarré och ofta gasbesvär.

Perjohan Lindfors

Läkare på Gastromottagningen City i Stockholm.

Sara Rydh

Psykolog på Gastomottagningen City i Stockholm.

Therese Liljebo

Dietist på Gastromottagningen City i Stockholm.