en bild
Kategorier för sidan Hälsovård Tandvård

Spring för livet: Att springa ett lopp

Löpning är en effektiv träningsform som förbättrar både styrka och kondition. Men ta det försiktigt i början. "Börja alltid träna efter egen förmåga", säger ortopeden Björn Waldebäck.

  • Text Redaktionen
  • Foto Praktikertjänst

Praktikertjänst vill uppmuntra till en hälsosam livsstil och är därför samarbetspartner till Blodomloppet och Lidingöloppet.

– Att löpträna är en upplevelse i sig och ett utmärkt sätt att ta sig fram på. Det finns bara en viktig sak du behöver – ett par bra skor, säger Björn Waldebäck, legitimerad ortoped på Praktikertjänst Ortopedi Stockholm. 

Blodomloppet genomförs i år på 17 orter. Syftet med loppen är att uppmärksamma behovet av blodgivning och främja en hälsosam livsstil. 

– Blodomloppet är en av landets största friskvårdsinsatser för företag, kommuner och landsting. Förra året sprang drygt 800 medarbetare från Praktikertjänst Blodomloppet runt om i Sverige. I år siktar vi på att bli ännu fler, säger Klas Wahlström, HR-direktör på Praktikertjänst.

Praktikertjänst är också partner till TCS Lidingöloppet och leder sjukvårdsinsatsen under löparhelgen 28–30 september. 

– Att springa världens största terränglopp är ett rejält kraftprov för deltagarna. Det gäller att komma förberedd. Förutsättningen för ett lyckat lopp är att du gjort grundträningen under det senaste halvåret, säger Anders Rahmqvist, specialist i allmänmedicin på LidingöDoktorn och chefsläkare under Lidingöloppet under löparhelgen i år.  

Här kan du springa Blodomloppet 2018:

4 juni: Göteborg 7 juni: Karlskrona 13–14 juni: Stockholm 14 aug: Jönköping 23 aug: Örebro 27 aug: Östersund 28 aug: Sundsvall/Timrå 29 aug: Västerås 30 aug: Karlstad 5 sept: Halmstad 13 sept: Visby