en bild

”Läkarens närvaro är läkande”

Jag som skriver den här texten heter Sara Banegas och är distriktsläkare på en av Praktikertjänsts vårdcentraler i Stockholm. Men jag är också hängiven handbollsmorsa och dessutom delägare i Praktikertjänst som ägs och drivs av oss som utför vården.

  • Text Sara Banegas
  • Foto Praktikertjänst

Precis som vanligt innehåller PTJ Magasin praktiska råd och ny kunskap. I det här numret vill vi också ge inspiration för att klara av den mörkare halvan av året. Själv älskar jag vintern, med snö och kyla samtidigt som den ofta innebär en krävande arbetsperiod och mörkret kan göra att jobbet känns mer utmanande än vanligt.  Vintern är den tiden på året då flest drabbas av luftvägsinfektioner som förkylning och hosta. Det märker vi på vårdcentralen genom att samtal och behov av tider ökar ordentligt under vintermånaderna. En av orsakerna tros vara att vi vistas mer inomhus. Därför är det viktigt att vara ute så mycket som möjligt, även om det är kallt och grått.

Små barn får många luftvägsinfektioner per år, det är helt friskt och normalt, men bebisar behöver lite extra uppmärksamhet. BVC-sjuksköterskan Anette Holmberg tipsar om att undvika stora folksamlingar om du har en bebis. Det håller jag verkligen med om. Spara bärselen och shoppingturerna på stora varuhus tills barnet blivit lite större. Anette ger fler tips och råd för nyblivna föräldrar i tidningen.

Om jag själv ska ge ett enda råd kring små barn så är det att vaccinera barnen. Vi som arbetar i vården möter mycket oro från föräldrar som läser felaktig information i bloggar och på nätet, men det svenska barnvaccinationsprogrammet är både säkert och livsviktigt.

En av det här numrets artiklar som går rakt in i hjärtat är om kollegan Eugenio och hans patient Emelie. I tidningen berättar de i åtta års tid kämpat mot hennes ögonsjukdom. När patienten drabbas av komplicerade eller långdragna besvär är det för tillfrisknandet viktigt att det sedan tidigare finns en förtroendefull relation.

Redan på 1950-talet menade den ungerske psykoanalytikern Michael Balint att läkarens närvaro i sig är läkande för patienten, något som ibland benämns ”the doctor as a drug”. Sedan dess har flera studier visat att det finns en läkande kraft i relationen mellan vårdpersonal och deras patienter. Det är den långsiktiga relationen mellan oss och patienterna som är hjärtat i hela vår verksamhet. Det skapar den trygghet och gemenskap som lägger grunden till patientens hälsa och välmående.

Sara Banegas, 
distriktsläkare på Ekerö Vårdcentral i Stockholm