en bild
Kategorier för sidan Tandvård

Skalfasader mot sprickor och ojämnheter

Vita, raka, jämna tänder är inget som bara existerar i tandkrämsreklamer. En skalfasad är ett tunt skal som fästs utanpå dina tänder. När fasaden kommit på plats fungerar den som en del av dina tänder.

  • Text Redaktionen
  • Foto Praktikertjänst

Skalfasaden är ett tunt skal, antingen gjort i keramiskt material eller i komposit. Det framställs individuellt för varje patient och tand vilket gör att passformen blir perfekt. Skalfasaderna döljer sprickor, fula fyllningar, stora mellanrum och tänder som mörknat efter en skada. Du behöver inte vara orolig för att tappa dem eftersom när fasaden väl sitter fast fungerar den som en del av tanden.


Naturligt resultat

Det är i huvudsak för framtänder som skalfasader görs. Det finns många olika orsaker till att en patient vill ha fasader. Till exempel som en ersättning för en avslagen bit av en tand, eller som en breddning för att fylla ut ett störande mellanrum. Skalet sitter hårt och lossnar normalt inte eftersom det limmas utanpå tanden. Och resultatet blir mycket naturligt, tack vare att fasaden liknar tandens egen uppbyggnad – nästan som ett nytt lager emalj.


Så går det till

Är tänderna små redan innan behandlingen behöver tandläkaren oftast inte forma till dem. Om det däremot är ont om plats behöver ett tunt skikt av emaljen tas bort. Vanligtvis räcker det med ungefär en halv millimeter. Tandläkaren tar sedan ett avtryck av tänderna och detta fylls sedan med gips. På så sätt blir gipsmodellen blir en perfekt kopia av tänderna. Denna kopia skickas därefter till ett tandtekniskt laboratorium där skalfasaderna framställs. Vid nästa besök får patienten prova fasaderna och om allt då ser bra ut limmar tandläkaren fast fasaderna.


Finns olika fasader

Tandläkaren kan antingen bygga upp tanden med komposit, en metod som vanligtvis används på framtänder. En kompositfasad görs genom att tandläkaren skulpterar materialet i tunna lager på tanden. Hållbarheten kan vara lång, men med tiden ökar däremot risken för missfärgningar. En fördel är att kompositfasader ofta går att göra på ett tandläkarbesök.

Den keramiska skalfasaden håller i regel längre och jämfört med kompositfasader är kostnaden för keramiska fasader högre.