Extern bild

"Flight mode är på, efter invigning av Psykiatrihälsan Halmstad"

Publicerad:

Nathalie Luna Persson, verksamhetschef för Psykiatrihälsan Halmstad och Farsta och kvalitetsutvecklare för Praktikertjänst Psykiatri AB, bloggar om öppnandet av verksamheten i Halmstad.

Flight mode

Det finns fördelar med ’Flight Mode’. Fördelar med att vara ’offline’, koppla ner sig från internet en stund. Jag sitter i skrivande stund på en flight från tre hjärtans stad, Halmstad, utan internet, och tittar på molnen. Jag tar mig äntligen tid att beundra deras skönhet i förunderliga former och jag finner tanken på att dem bara är dunstat vatten vars form skapas av lufttryck, temperatur etcetera. Helt svindlande och underbart. Flight mode ger mig tid att beundra, tid att begrunda och låta hjärnan ticka till en annan takt än vanligt. Det är skönt att hinna med lite eftertanke för en gångs skull.

Just denna flight fascineras jag, utöver molnen, av teambuilding och verksamhetsbygge. Vi har nyss startat och invigt en ny klinik, Psykiatrihälsan Halmstad.

Psykiatrihälsan Halmstad är ett utmärkt sätt där vi är med och utvecklar vården tillsammans med Region Halland. Mottagningen bedömer, diagnostiserar och behandlar patienter med depression, bipolär sjukdom, ADHD och ADD. Genom interpersonell psykoterapi, kognitiv beteendeterapi och farmakoterapi bidrar vi med en kompetent och kvalitativ psykiatrisk vård. 

På den administrativa sidan har bollen varit i rullning länge, avtal av alla tänkbara slag är förhandlade och skrivna, beställningar diskuterade och gjorda, telefonsamtal ringda och personal anställd, med allt vad där hör till. Alla papper rykande färska ur skrivaren. Allt är nytt. Jag är ny för personalen liksom de för mig och vi har tillsammans följt och hjälpts åt på den här resan. 

När vi flyttade in i våra nya, fantastiskt ljusa och fina lokaler i Trade Center Halmstad hade vi vårt första fysiska samarbetsprojekt. För det är ju så att när alla möbler är nya är det mycket, väldigt mycket, som ska monteras och flyttas runt. Inget har en naturlig plats utan allt, och alla, måste hitta sin plats.

Väldigt snabbt kristalliserar detta ut i en fascinerande ny gruppdynamik, där de tysta plötsligt tar plats, där de pratsamma lägger pannan i veck och där de som i vanliga fall inte säger många ord till varandra måste samarbeta för att få ihop situationen, eller möbeln. Det är ett teambuilding-event som inte upprepas ofta i en verksamhets historia. 

Att man tillsammans bygger upp den gemensamma arbetsmiljön. Energin i skapandet är smittsam och jag känner mig än idag enormt upplyft av en egentligen helt utmattande dag av flyttande, bärande och montering. Jag kommer på mig själv att tänka att detta borde vi göra om. Men hur? Teambuilding-events handlar ofta om femkamper, tävlingar, hinderbanor eller andra samarbetstvingande lekar/aktiviteter, vilket i och för sig är roligt och givande för den deltagande gruppen. Men, skulle det ge mer att få in ett element av en gemensam vinning, ett skapande för den egna arbetsmiljön? Jag funderar medan vi susar fram ovanför molnen på vad man skulle kunna göra för att hitta den känslan igen.

Precis som flytten in i vår lokal var invigningen idag en dag som föregåtts av mycket arbete, diskussion och jobb från alla parter. Men, när dörrarna väl slogs upp och nyfikna vårdgrannar och press kom in och började ställa frågor kring vilka vi är och hur vi kan samarbeta var det oerhört upplyftande att se att inte bara jag, utan hela personalen, glatt tog sig an besökarna och berättade och visade runt. Återigen stod vi upp som grupp och jobbade bra tillsammans. Att vi utgör kärnan som tillsammans ska utveckla och arbeta fram den här verksamheten känns helt rätt.

Ungefär så långt hinner jag komma innan säkerhetbältesskylten tänds och det är dags att slå igen locket på min dator och fälla upp det lilla bordet. Flight mode är över för denna gång. Jag återgår till att studera molnen och fundera kring hur vi och våra vårdgrannar kan hjälpas åt för att hjälpa Hallänningen få rätt och bra hjälp så snart som möjligt. På hur vi som personalgrupp ska bibehålla den här gemensamhetskänslan även när uppbyggnadsfasen sakta klingar av under kommande månader. 

Tillbaka

Blocks