Extern bild

"I mentorskapet uppenbaras händelser, tankar och känslor som kanske varit undangömda"

Publicerad:

Anders Ström, numera pensionerad fd Praktikertjänsttandläkare, är en av mentorerna i Praktikertjänsts mentorskapsprogram.

Jag har haft förmånen att få vara mentor till några yngre kolleger inom Praktikertjänst AB. Ett väldigt spännande och fint uppdrag. Det känns verkligen ansvarsfullt och ”på riktigt” som det sägs nuförtiden. I mentorskapet uppenbaras händelser, tankar och känslor som kanske varit undangömda.

Jag har fått träna mig i att inte komma med bra råd och lösningar. Så lite som möjligt av den varan! Liten käft och stora öron har varit min metod. Mina adepter har varit olika. En går gärna in på sina svagheter och förbättringsområden direkt och vill göra något åt saken. En annan har kanske svårare att ta fram och titta på det som är svårt och bräckligt eller berömvärt. Någon är kanske plötsligt vilsen i sin vardag, medan en fjärde har en spikrak kurs som följs med bestämda steg.

Olikheterna gör att samtalen kretsar kring många frågor. Men just samtalet är magin. För visst är det så, att bara genom att ge ord för din hybris, din sorg och oro, så blir allt mer uppenbart och mer möjligt att göra något åt. Jag har försökt lyssna, lyssna, lyssna och fråga, fråga, fråga. Så har min ingång varit. Vilken sällsynt lyx, har jag tänkt, att få häva ur sig till någon som verkligen lyssnar.

Ett mentorskap tror jag kan falla häpnadsväckande väl ut . Men det krävs arbete för det kan också bli tidsödande och vilset. Det ställer krav på både mentor och adept. Det är därför klokt att Praktikertjänst AB har valt att låta en erfaren och skicklig supermentor, Lena Linn, föra mentorskapet i företaget framåt genom att utbilda och stödja. Jag ser mentorskapet som en fjäder i hatten för bolaget!

Anders Ström

Tillbaka

Blocks