Tandvård under graviditet

Det finns ingen större anledning att gå till tandläkaren för att du har ett barn i magen. Det bästa är att gå regelbundet – med eller utan bebis.

Tandvård under graviditet

 Ett bra tips att passa på att gå i början av graviditeten så slipper du tänka på tandläkarbesök på slutet eller under den första tiden efter det att barnet/barnen har kommit. Berätta alltid för din tandläkare att du är gravid och /eller att du ammar. Mer eller mindre farlig strålning finns överallt, därför försöker tandläkaren undvika att spä på dosen genom att röntga munnen på gravida. Men dosen strålning du får om du måste röntgas hos tandläkaren är mycket liten. Det är ingen fara att få bedövning medan du väntar barn eller ammar. Bedövningsmedlet som tandläkare använder är godkänt av Läkemedelsverket för användning på både gravida och ammande. Berätta dock alltid för din tandläkare att du är gravid eller att du ammar, så att han eller hon kan ta hänsyn till det.

Att borsta noga är inte detsamma som att borsta hårt.

Har du märkt att ditt tandkött blivit extra känsligt den senaste tiden? Det kan bero på så kallad graviditetsgingivit, något som drabbar 50-75% av alla gravida kvinnor. Ofta blir tandköttet, precis som andra slemhinnor i kroppen, lite svullet när du väntar barn. Dessutom reagerar det både snabbare och kraftigare på de bakterier vi alltid bär omkring på. Man tror att det är hormonerna som är boven i dramat, men ofta handlar det också om att munhygienen försämrats. En graviditetsgingivit känns som en helt vanlig tandköttsinflammation. I värsta fall kan det hindra dig från att komma åt ordentligt med tandborsten vid tandköttskanten. Tar du väl hand om din mun försvinner inflammationen och svullnaden allra senast när du fött ditt barn, såvida inte problemen beror på något annat. Se till att borsta tänderna extra noga, även om det gör lite ont och blöder. Tänk på att noga inte är detsamma som hårt. Det är bättre att borsta länge och försiktigt än att använda 'skurborsttekniken'. Huvudsaken är att du får bort bakterierna mellan tänderna.

Tandvård under graviditeten

Normalt behöver man gå på en undersökning varje eller vartannat år, men vissa behöver gå var sjätte månad eller oftare. Passa på att gå i början av graviditeten om det var länge sedan du var hos tandläkaren. Läs mer