en bild
Kategorier för sidan Tandvård

Så klarar du tandvårdsrädslan

Det finns sätt att minska stressen och oron inför och under tandläkarbesöket. Emma Älverbradt, tandläkare på Älverbrandts tandläkarmottagning i Borås, ger sina bästa tips.

  • Text Amanda Hjelm
  • Foto Praktikertjänst

Planera ditt besök.

Räkna med att det kan ta längre tid än väntat och undvik faktorer som kan bidra till ökad stress. ”Lägg på lite extra på bilen så du slipper oroa dig för parkeringstiden, kolla om någon annan kan hämta barnen och säg till familjen eller jobbet att du kan bli sen”.

Välj rätt tidpunkt för tandläkarbesöket.

”Det kan vara bra att boka in en tid direkt på morgonen i stället för på eftermiddagen. På så sätt slipper du ha ångest hela dagen, vilket tar massa energi och skapar mer stress”.

Berätta att situationen känns jobbig.

Informera tandläkaren om att situationen känns jobbig så kan hen vara extra varsam och se till att behandlingssalen är lugn. ”Vi kan exempelvis börja med enklare behandlingar som att polera tänderna och skrapa lite tandsten under första besöket. Sen kan vi succesivt gå över till de mer komplicerade behandlingarna”.

Förklara vad som känns jobbigt.

En del patienter oroar sig till exempel mest över smärtan. ”Om oron bottnar i en rädsla för att det ska göra ont kan tandläkaren lägga lite extra salva innan bedövningen sätts och vara extra försiktig och informativ”.

Ge dig själv beröm.

Försöka peppa och berömma dig själv efter besöket. ”Om besöket inte var så farligt känns det ofta bättre och lättare inför nästa besök. Det kan också kännas skönt att ventilera sina tankar och upplevelser efteråt med en vän eller partner.”

Blocks