en bild
Kategorier för sidan Tandvård

Tipsen som minskar barns rädsla inför tandläkarbesöket

Många barn är oroliga inför tandläkarbesöket och rädda för att det ska göra ont. Vi listar hur du som förälder kan hjälpa ditt barn att känna sig trygg under besöket.

  • Text Amanda Hjelm
  • Foto Praktikertjänst

Informera mottagningen före besöket.

Om barnet är rädd eller oroligt inför tandläkarbesöket är det bra att meddela mottagningen före besöket, gärna redan när du bokar det.

Fråga om ni kan boka in ett längre besök.

Det går också att boka in en extra lång tid så att ditt barn kan lära känna tandläkaren lite mer, får bekanta sig med miljön och tandläkaren hinner lotsa barnet genom de olika stegen.

Överför inte din egen oro.

Det är viktigt att du som förälder inte för över din eventuella oro eller stress inför besöket på barnet. Om du som förälder känner att det är så pass obehagligt att gå till tandläkaren att det inte går att dölja rädslan för ditt barn är det bättre om någon annan kan följa med.

Det finns hjälp att få.

För barn med svår tandvårdsrädsla finns även specialistmottagningar som tandläkaren kan skriva en remiss till. Hos barntandvårdsspecialister och en del allmänpraktiserande tandläkare kan barnet också få lustgas genom en ansiktsmakt i samband med behandlingen. 

 

Blocks