en bild
Kategorier för sidan Hälsovård
Taggar för sidan Studsmatta Fraktur

Hoppa studsmatta på ett säkert sätt

Studsmattan är många barns sommarfavorit, men se upp så att leken inte slutar på närmaste vårdcentral. Här är några enkla tips som minskar risken för olyckor.

  • Text Amanda Hjelm
  • Foto Praktikertjänst

 Studsmattan är vanlig i svenska familjeträdgårdar. Men det finns anledning att se upp. Den populära mattan står nämligen för många allvarliga skador som frakturer och hjärnskakningar. Skador som skulle kunna undvikas.

– Barn ramlar av studsmattan, hoppar in i varandra, råkar hoppa av studsmattan eller på varandra, säger Fotios Panitsas, barnläkare och medicinskt ansvarig på Närakuten Barn i Solna. 

Det är främst små barn i åldrarna fem till tio år som skadas och det vanligaste är att barnen ramlat på, eller av, studsmattan. Det är inte bara frakturer som är vanligt utan även stukningar, sår, överansträngning eller att någon blivit klämd.

Fotios Panitsas understryker att det är bäst att kontakta en vårdcentral om barnet trillat och skadeläget är osäkert. Misstänker du allvarligare skador som en fraktur behöver barnet få snabb hjälp på ett akutsjukhus eller närakut.

– En vanlig fraktur brukar kräva gips i fyra veckor men det är olika från fall till fall. Oavsett är det tråkigt att ha en arm eller fot i gips, speciellt på sommaren, säger Fotios Panitsas.

10 tips för att undvika skador

- Ställ studsmattan på plan mark så att den står stadigt
- Underlaget kring mattan ska vara mjukt
- Ställ mattan långt ifrån träd och andra hårda föremål
- Se till att mattan har stabilt och rejält vadderat ramskydd
- Säkerställ att det inte finns något mellanrum mellan ram och matta
- Använd skyddsnät för att förhindra att barnen trillar av. Låt gärna nätet gå hela vägen till marken, eftersom det minskar risken att någon kryper in under mattan 
- Max två personer på studsmattan. Två vana hoppare som håller ögonkontakt kan hoppa säkert på mattan 
- Hoppa utan skor 
- Ha inga leksaker eller andra föremål på studsmattan. Det kan ge svåra skador om man landar olyckligt på dem 
- Små barn får aldrig hoppa utan tillsyn av en vuxen