en bild
Kategorier för sidan Hälsovård

6 tips för sommarsår

Sommaren är högsäsong för alla sorters sår. PTJ Magasin guidar dig till bästa behandlingen av skavsår och skråmor.

  • Text Redaktionen
  • Foto Anna Kern/Johnér

Skavsår

Uppkommer genom att huden nöts mot skor eller strumpor.

Tänk på:

Håll fötterna torra och byt strumpor ofta. Ska du vandra är det en bra idé att tejpa hälar och tår och använda ingångna skor. Det finns även skavsårsplåster att sätta på extra utsatta delar.

Lindra: 

Använd tvål och vatten för att rengöra såret. Har du inte tillgång till tvål - använd sårtvätt. När såret är helt rent och ytan är torr kan du sätta på skavsårsplåster. 

Sök vård:

Om skavsåret börjar vara, om du får en kraftig rodnad som sprider sig eller om du får hög feber ska du kontakta din närmaste vårdcentral.

Skrubbsår

Uppkommer när det yttre hudlagret skavs bort vid fall eller friktion.

Tänk på:

Skrubbsår är inte farliga men kan göra väldigt ont. Det är viktigt att få bort all smuts ur såret. Innan du plockar ur stenar och grus kan det vara bra att stryka på bedövningssalva. 

Lindra:

Spola såret ordentligt i duschen och tvätta med tvål. En pincett är bra för att plocka bort gruskorn och med en mjuk tandborste kan du borsta bort smuts och grus. När såret är rent och har fått lufttorka så sätt på en silikongasbinda närmast huden och därefter en kompress utanpå. Det finns även plåster som suger upp bakterier som lätt bildas i såret. 

Sök vård:

Är du inte säker på att du fått bort all smuts ska du besöka sjukvården. Detta gäller även om huden börjat svullna och blivit röd, eller om såret gör mer ont efter något dygn.

Skärsår

Ett snitt i huden.

Tänk på:

Om såret är djupt och blöder mycket så håll snittet högt. Om såret är litet är det bra att låta det blöda en stund eftersom blodet hjälper till att rensa bort smuts och bakterier.

Lindra:

Använd en kompress, ren tygbit eller tryckförband för att hålla mot såret så att sårkanterna förs ihop. Vänta ungefär 15 minuter tills såret slutat blöda, då kan du göra rent såret med tvål och vatten. Se till att det inte finns glas eller smuts kvar i såret. För sedan ihop sårkanterna och sätt på ett plåster. 

Sök vård:

Om såret inte slutar blöda efter en halvtimme, är större än någon centimeter och glipar mer än ett par millimeter kan det behöva sys, kontakta därför vården. Kontakta även vården om du har svårt att röra på den del av kroppen där du skadat dig eller har påverkad känsel.

Sticksår

Uppkommer när ett föremål tränger genom huden.

Tänk på:

Ibland syns inte en tagg eller sticka. Då känns det ömt och trycker. Vissa taggar kan ge en reaktion i form av en rodnad och smärta som håller i sig ett par dagar.

Lindra:

Peta bort stickan med hjälp av en pincett. Efter att du avlägsnat det som trängt lägg om såret med en kompress och alsolsprit, spriten hjälper till att dra ut eventuella rester. Lägg en blank kompress över och tejpa. Byt förbandet morgon och kväll. 

Sök vård:

Om såret fortfarande blöder efter en halvtimme, om du inte kan få bort det som trängt in i huden eller om du fått ett sticksår på huvudet, på händerna eller fötterna.

Brännskador

Uppkommer genom att huden kommer i kontakt med eld eller värme. Men elektricitet, strålning och vissa kemikalier kan också orsaka brännskador.

Tänk på:

En lättare brännskada läker av sig själv. Hur svår brännskadan är beror på brännskadans djup, var den sitter och hur stor del av huden som blivit skadad.

Lindra:

Kyl brännskadan direkt med ljummet vatten tills det inte längre gör ont. Plåstra sedan om med en silikongasbinda. Bildas en vattenfylld blåsa över såret så ta aldig hål på den. Den skyddar mot bakterier. 

Sök vård:

En tumregel är att kontakta vården om brännskadan är större än en hand. Om brännskadan sitter i ansiktet, på könsorgan, händer, fötter eller stora leder bör du också kontakta sjukvården.

Insektsbett

Ett geting- eller bistick är oftast ofarligt men kan göra ont, klia och svida. Området där du blivit stucken kommer att rodna och svullna.

Tänk på:

Vissa är allergiska mot bi- och getingstick och kan få kraftiga allergiska reaktioner, då är det viktigt att ha allergimedicin nära till hands. För de som är extra känsliga mot myggbett finns receptfria läkemedel som kan tas i förebyggande syfte.

Lindra:

Se till att gadden plockas bort, den kan fortsätta att sprida gift i huden. En isbit som lindas in i en ren servett eller handduk kan vara bra för att kyla stickstället. Annars kan hydrokortison och bedövningssalva också lindra. 

Sök vård:

Om du blir stucken i munnen eller börjar må illa, får svårt att andas, kallsvettas, känner dig yr eller blir blek ska du omedelbart kontakta vården.

Hoppa på rätt sätt

Studsmattan är många barns sommarfavorit, men se upp så att leken inte slutar på närmaste vårdcentral. Här är några enkla regler som minskar risken för olyckor. Läs mer