en bild
Kategorier för sidan Hälsovård

BVC-sköterskan: ”Oroa er inte i onödan”

Som nybliven förälder finns det mycket smått och stort att stressa upp sig för. BVC-sjuksköterskan Anette Holmberg möter ofta oroliga föräldrar. Här ger hon sina bästa tips och råd i vintertider.

  • Text Amanda Hjelm
  • Foto Praktikertjänst

Det är naturligt och hälsosamt med en lagom dos oro för den som precis blivit förälder, samtidigt är det viktigt att få svar på de frågor som kan dyka upp.

– Barnavårdscentralen försöker stötta så mycket som möjligt. Vi har föräldragrupper där nyblivna föräldrar får träffas flera gånger det första året. Då går vi igenom allt som kan vara bra att ha koll på, säger Anette Holmberg, BVC-sjuksköterska på Hälsocentralen City i Gävle.

Hon berättar att många föräldrar är rädda för RS-virus under vintern även om den nyfödda inte uppvisat några symtom. Anette Holmbergs råd till föräldrar är att inte oroa sig i onödan:

– Man ska ha respekt för RS men det finns ingen anledning att gå runt och vara orolig och rädd hela tiden. Föräldrar tillbringar nästintill all vaken tid tillsammans med sitt barn så de kommer märka om något inte står rätt till och uppsöka vård, säger hon.

Barn som är födda under höst och vinter är mer utsatta än de som föds under våren, och de första sex månaderna är barnet mest känsligt.

– Efter att barn blivit ett halvår klarar de förkylningar och infektioner betydligt bättre än när de är pyttesmå. Det är viktigast att vara extra försiktiga under vinterhalvåret eftersom RS-säsongen är som starkast då, säger Anette Holmberg.

Blocks

Tips till nyblivna småbarns­föräldrar under vinteråret:

Nyfödda barn har svårare att reglera kroppstemperaturen än vuxna. Ta därför av ditt nyfödda barn den varma overallen direkt när ni kommer in i värmen efter att ha varit utomhus. Sök vård direkt om ditt barn har feberkramp för första gången. Du ska även söka vård direkt om ditt barn har feber och samtidigt verkar antingen väldigt sjukt, visar tecken på uttorkning, gråter otröstligt, verkar ha ont eller inte dricker alls. Om möjligt undvik stora folksamlingar, köpcentrum och kollektivtrafik den första tiden. Tänk på att ha god handhygien annars kan bakterier föras över från dig till ditt barn. Träffa inte förkylda förskolebarn under barnets första tid.