Shutterstock
Kategorier för sidan Hälsovård

Nybliven förälder, så klarar barn sommaren

Har du fått barn i sommar? Då är det en del saker att hålla koll på. Praktikertjänsts distriktssköterska Ann-Catrin Svensson och barnsjuksköterskan Anna-Lena Wik på Nödinge vårdcentral ger sina bästa råd och tips.

  • Text Amanda Hjelm
  • Foto Praktikertjänst

Under sommaren är det extra många barn som kommer till världen. Att föda barn under sommaren har sina fördelar, men små barn är också extra känsliga mot värme och starkt solljus.

Hur hanteras värmen bäst med en nyfödd bebis?
– Var noga med att vistas i skuggan och klä inte barnet i för mycket kläder. Om det är riktigt varmt utomhus kan det räcka med en blöja. Se till att barnet alltid har skugga, vätska och en fläkt.

Hur ska man tänka med vätska?
– En mamma som ammar ska dricka mycket. Under sommaren kan ett barn behöva ammas eller få ersättning oftare än vanligt. Håll koll så att blöjorna är våta, det är ett tecken på att barnet får tillräckligt med vätska.  

Vad får man aldrig göra?
– Det blir väldigt varmt i en barnvagn som står i solen. Så ställ aldrig vagnen i direkt solljus och täck inte över den med en filt, det blir som att ligga i ett stängt tält i solen. Använd hellre ett parasoll eller köp ett UV-tält som barnet kan ligga i. Det är även viktigt att aldrig lämna barnen i bilen. 

Hur ska man resonera kring solens påverkan på ett nyfött barn?
– Barn bränner sig lättare i solen eftersom deras hud är betydligt känsligare än vuxnas. Barn under ett år ska därför inte utsättas för direkt solljus. 

Betyder det att nyfödda barn måste vistas inomhus hela sommaren?
– Nej. Det är helt okej att åka till stranden, havet eller sjön, men se till att det finns skugga. Se även till att inte vistas utomhus när solen är som starkast, vilket är mellan 11–15. Försök i stället vistas utomhus på morgonen och kvällen då det också är svalare. 

Hur skyddas barnet bäst mot mygg och insekter?
– Ha myggnät över barnsängen och även över barnvagnen.