en bild
Kategorier för sidan Hälsovård

Ta dig igenom vab-månaderna

Under februari och mars brukar förkylningarna avlösa varandra och vab-dagarna skjuter i höjden. PTJ Magasin tipsar hur du kan bära dig åt för att minska smittorisken.

  • Text Amanda Hjelm
  • Foto Praktikertjänst

Nu är vabruari över men än snörvlas och hostas det friskt hemma hos många barnfamiljer. Så här års är det vanligt med hosta, förkylning och feber men även influensan och vinterkräksjukan gör många sängliggande.

Enligt Försäkringskassans statistik tog föräldrar och anhöriga i Sverige ut över 6,5 miljoner vab-dagar under förra året. Och februari är den månad då flest behöver vabba – månaden stod förra året för över 750 000 av de inrapporterade dagarna.

En förklaring är att virus sprids snabbare och lättare när vi är inomhus och närmare varandra. Därför är det extra viktigt att vara noggrann med handhygien under vintern.

Minska smittorisken:

1. Tvätta händerna och var noga med handhygienen. Ha gärna handsprit nära till hands. 2. Nys i armvecken för att förebygga smittspridning. 3. Undvik större folksamlingar om det är möjligt. 4. Tvätta barnens gosedjur och filtar ofta. 5. Om du eller barnen blir sjuka är det viktigt att stanna hemma från förskolan, skolan eller jobbet.