en bild
Kategorier för sidan Hälsovård
Taggar för sidan stress återhämtning välmående

Så går en stresskola till

Karoline Fahl och Anders Granthon håller en stresskola tillsammans på vårdcentralen Kusten i Ytterby. Under en åttaveckors period träffas 15-20 personer två timmar i veckan. På träffarna får deltagarna praktiska övningar för att hantera stress, får testa mindfulness och även chansen att diskutera upplevelser och tankar med varandra.

  • Text Amanda Hjelm
  • Foto Praktikertjänst

– Det börjar med att en patient söker vård för stressrelaterade symtom. Om läkaren avgör att det är en fråga om stress får de en kallelse när kursen drar igång, säger Karoline Fahl.  

Gruppen ses sedan en gång i veckan. Varje tillfälle börjar och slutar med en mindfullnessövning och har olika teman. Det kan handla om praktisk information om hur stress påverkar tankar och känslor men även biologiskt. Det är även en sömnsession och en utvärderingssession. 
– Varje möte följer en tydlig struktur med en informationsdel följt av en praktisk del där deltagarna diskuterar med varandra. Efter varje möte får deltagarna alltid en läxa som hör till ämnet som togs upp vid just det tillfället, säger Karoline Fahl.

Det är en ganska intensiv period för deltagarna och efter de åtta veckorna är majoriteten nöjda med att de tog steget.
– Vi får nästan bara positiva ord i utvärderingarna och många hinner bli betydligt bättre under kursens gång. Andra behöver bygga på med fler kurser som är mer djupgående, vilket är något som vi också erbjuder, förklarar Anders Granthon.

Blocks

10 tips för att stressa ner på jobbet

1. Passa på att pausa och fika under fikaraster 2. Se till att inte jobba på lunchen 3. Stäng av mobilen när du är upptagen 4. Avsätt tid för mejl och håll den tiden 5. Lämna arbetet på jobbet när du går hem 6. Fokusera på ett visst jobb genom att göra dig onåbar 7. Promenera långsamt och ta in intryck 8. Ta en långfika med vänner 9. Koncentrera dig på att andas långsamt 10. Försök göra saker i slow motion