en bild
Kategorier för sidan Hälsovård

Fysioterapeuten: Testa fredagsfys med familjen

Det är lätt att hamna i soffan med godis och chips framför teven på fredagar, och så ska det få vara. Men Danviks Rehab & Kiropraktik tipsar barnfamiljer om att röra på sig en stund innan fredagsmyset börjar.

  • Text Amanda Hjelm
  • Foto Praktikertjänst

mottagningens Facebooksida finns korta videoklipp med enkla träningstips för hela familjen. Klippen ska vara inspiration till konceptet ”fredagsfys före fredagsmys” och uppmuntra till fysisk aktivitet inför helgen.

– Syftet är att inspirera och uppmuntra människor till ökad rörelse. Eftersom vår klinik är en rehabmottagning är rörelse och hälsa viktigt för oss. Fredagsmys har blivit något av en självklarhet för många och är ett härligt sätt att inviga helgen på. Om det skulle bli lika självklart med fys innan skulle det påverka oss positivt på flera sätt, säger Filippa Göthner fysioterapeut på Danvik Rehab & Kiropraktik.

Fysisk aktivitet har flera positiva effekter på kroppen. Konditionen och muskelstyrkan förbättras och välbefinnandet ökar.

– Många tycker att rörelse är skönt för kroppen efter en lång arbetsvecka med stress och stillasittande. Vi har fått positiv respons från följare som sett videoklippen, säger Filippa Göthner.

Fredagsfys behöver inte vara komplicerat – gör träningen till en vana och behåll motivationen genom att välja en aktivitet som är rolig.

– Ett sätt att hålla igång träningen kan vara att sätta upp ett mål, som att tillsammans klara ett visst antal armhävningar eller lära sig stå på händer.

Blocks

Tips för att motivera familjen:

Välj en rolig aktivitet att göra tillsammans. Turas om att hålla i träningen och låt en familjemedlem få ansvara för varje fredag. Det behöver inte ta hela kvällen – lite rörelse är bättre än ingen alls. Se till att ha ett riktigt bra fredagsmys att se fram emot som belöning.

Filippa Göthner

Fysioterapeut på Danvik Rehab & Kiropraktik.