en bild
Kategorier för sidan Hälsovård

Många fördelar med lugn träning

Lugnare träningsformer som yoga, tai chi, pilates och qigong har hälsosamma effekter. "Det finns många hälsofördelar att hämta och är bra för exempelvis stresshantering", säger träningsexperten Lovisa ”Lofsan” Sandström. Här är hennes råd till dig som vill komma igång.

  • Text Amanda Hjelm
  • Foto Praktikertjänst

Måste inte vara i yogasal

"Du måste inte skaffa kort på ett yogaställe för att testa lugnare träning. Det finns flera bra versioner av guidad avslappning och yogapass på Youtube".

Användbara appar

"Yogobe är en svensk streamingtjänst för yoga som är bra för dig som vill komma igång med yoga".

Hitta din nivå

"Om du inte förstår hur du ska göra övningarna på internetbaserade pass så är ofta tröskeln för hög. Då är det bra att sänka ambitionsnivån lite".

Funkar som lunchträning

"Ibland kan lunchträningen i sig bli ett stressmoment. Då kan det vara bättre att ta en promenad utomhus eller göra Youtubeyoga för dig själv. Då bryter du monotont arbete, får rörlighet i ryggraden och har egen tid utan stress".

Upptäck utomhusträning

"Jag förespråkar starkt att fler ska komma ut och röra på sig. Om syftet är att hitta ny energi så är det kanske inte i gruppträningssalen den finns. Det kanske räcker att hitta en trappa att gå uppför, en promenad utomhus eller leta upp ett utegym".

Bästa träningen är den som blir av

"Många tror att träning måste vara svettigt och konditionsmässigt jobbigt. Tänk på att träningen inte alltid behöver vara hardcore och även 10 minuter kan göra skillnad".

Bra för smärtlindring

"Om du tränar för att du exempelvis har ont i ryggen och vill bli av med smärtan handlar det inte alltid om att köra pass på gymmet. I stället kan ryggsmärtan jobbas bort med rörlighet, andning och avslappning".

Lovisa Sandström

är PT, träningsexpert och har hållit i konferensen ”Bli arbetsstark och öka din förmåga” för Praktikertjänsts medarbetare.