en bild
Kategorier för sidan Hälsovård

Halkrädd? Här är övningarna för balansen

Många äldre riskerar att råka ut för fallolyckor nu när halkan är här. Vi har samlat tre enkla övningar som kan göras hemma för att stärka balansen och undvika fallolyckor.

  • Text Amanda Hjelm
  • Foto Praktikertjänst

Det är viktigt att träna under säkra former. Stå därför gärna i ett hörn där det finns väggar att ta emot sig mot. Att ta vid en stadig möbel eller diskbänk är också en god ide. 

1. Tåhävningar – för balans och styrka i benen

Stå upp med fötterna höftbrett isär och håll i en stabil möbel. Res dig snabbt upp på tå och lägg vikten på stortårna. Sänk sedan hälarna sakta tillbaka mot golvet. Börja med 10 uppresningar och öka stegvis när övningen börjar gå lättare.

2. Stillastående upprätt – för att träna balansen

Stå med fötterna ihop, med fötterna på rad eller på ett ben. Hitta en nivå där du utmanar balansen, övningen ska inte vara för lätt eller för svår. Stå nära något stadigt du kan ta i om du behöver. För att utmana balansen ytterligare kan du prova att blunda eller att vrida överkroppen från sida till sida.  

3. Uppresning från stol – för att träna benstyrka

Sitt på en stadig stol. Res dig upp från sittande till stående - sätt dig igen - långsamt. Försök att inte ta hjälp av armarna. Upprepa flera gånger.