en bild
Kategorier för sidan Hälsovård

Så klarar du dig utan fallskador

Kylan och snön har knackat på dörren och tagit med sig den årliga halkan. Här är fysioterapeuten Petra Mörrbys bästa tips för en säkrare vinter. Både utomhus och i hemmet.

  • Text Amanda Hjelm
  • Foto Praktikertjänst

Minusgrader, mörker och snö hör de svenska vintermånaderna till. Ett klimat som leder till förrädiskt underlag och även fall- och halkningsolyckor. Enligt den senaste statistiken från Socialstyrelsen skadas drygt 70 000 personer varje år så illa att de måste läggas in på sjukhus till följd av en fallolycka och de som drabbas är ofta män och kvinnor över 80 år. Men det finns framgångsrika sätt för att förebygga fall, så som balansträning och fysisk aktivitet för äldre. 

Petra Mörrby är fysioterapeut och en av dem som håller i den förebyggande kursen ”Fallskolan” på rehabmottagningen Hälsan Östertälje. Det är en studiecirkel som går ut på att hjälpa deltagarna att undvika fall och fallskador med hjälp av föreläsningar, gruppdiskussioner och träning. Kursen riktar sig till de som är över 65 år och många av dem som söker sig till kursen har antingen råkat ut för en fallolycka eller är rädda för att drabbas.

– En del har dålig balans och är så pass rädda att de håller sig inne och inte vågar ta sig ut. Reaktionerna som vi fått från deltagarna är väldigt positiva och de flesta gillar träningsdelen mest, säger Petra Mörrby.

Under kursens träningsdel läggs mycket fokus på balans och styrkeövningar men även på att fysiskt ta sig upp från golvet.

– Det ger en ökad trygghet att veta att man klarar att ta sig ned och upp utan problem om man faktiskt skulle ramla. Att träna balans och styrka är en viktig del för att kunna förebygga fall, förklarar Petra Mörrby. 

Blocks

Tips till äldre inför vintern:

Utomhus: - Ha bra och stadiga skor när du ska gå utanför dörren - Skaffa broddar till skorna för extra grepp - Ha isdubb på stavar eller kryckkäpp - Använd gånghjälpmedel vid behov Inomhus: - Se över hur det ser ut hemma. Finns det mattkanter som sticker upp? Finns det sladdar att snubbla på? Är mattorna hala och finns det i så fall halkskydd under dem? Finns det bra belysning så man ser ordentligt även på natten om man behöver gå upp? - Ha alltid ett trygghetslarm eller mobiltelefon nära till hands. - Placera saker inom räckhåll så att du undviker att kliva på stol eller stege - Ha halkskydd och använd duschpall eller badkarsbräda i badrummet