en bild
Kategorier för sidan Hälsovård Tandvård
Taggar för sidan hälsa kroppen socker tänder sockerlarm

Så påverkar socker kroppen

Många känner till att socker har effekt på vår vikt och tänder. Men att även hjärtat, blodkärlen, blodsockret och bukspottkörteln påverkas är kanske inte lika känt.

  • Text Anna-Karin Sjögren
  • Foto Jann Lipka

Tänder

Socker ökar risken för karies. När sockret bryts ned av bakterierna i munnen bildas det syra som fräter på tändernas emalj. Saliven neutraliserar syran efter en stund och återskapar balansen. Men om man äter eller dricker sött ofta så hinner inte saliven med och man riskerar att få hål i tänderna. Även andra kolhydrater, till exempel fruktsocker, druvsocker och stärkelse kan orsaka karies. Sura ämnen, så som juice, vin och surt godis, ger också frätskador på tänderna. Läsk som är sockerfri men sötad med sötningsmedel är sur och därför inte heller ofarlig för tänderna. 

Bukspottskörteln

Bukspottskörteln utsöndrar insulin i blodet när blodsockret stiger, vilket i sin tur sänker blodsockret. Den ökade mängden insulin vid högt sockerintag under lång tid kan leda till insulinresistens som är ett förstadium till typ-2-diabetes.

Övervikt

Den som börjar äta mer socker går upp i vikt medan den som minskar på sockret minskar sin vikt. Det finns flera undersökningar som visar detta liksom att barn som dricker mer läsk och andra söta drycker har större risk för att bli överviktiga.

Hjärtat och blodkärlen

Den som får i sig mycket socker har en ökad risk för högt blodtryck och höga kolesterolvärden. Dessutom ökar risken för övervikt och därmed risken för hjärt- och kärlsjukdom samt typ 2-diabetes.

Blodsockret

Socker har ett högt glykemiskt index (GI), vilket ger en snabb höjning av blodsockret. Fullkornspasta och bröd med hela korn är exempel på mat som är rik på stärkelse och fibrer. Dessa orsakar en långsammare höjning av blodsockret eftersom de tar längre tid för kroppen att bryta ner och gör att man känner sig mätt längre efter måltiden. Blodsockret påverkas också beroende på i vilken måltid som sockret och de andra snabba kolhydraterna ingår. Med protein och fett i måltiden blir GI lägre.