en bild
Kategorier för sidan Hälsovård
Taggar för sidan hud

Digital teknik ger snabba svar om hudförändringar

En ny digital teknik gör det möjligt för patienter på Västervårdens Husläkarmottagning i Vällingby utanför Stockholm att få snabba och pricksäkra svar om sina hudförändringar. Tekniken heter mobil teledermatoskopi och kan korta väntetiderna till hudläkare med flera veckor.

  • Text Redaktionen
  • Foto Praktikertjänst

Hudcancer är en aggressiv cancerform. Dessutom en av de snabbast ökande cancerformerna i Sverige. Och trots råd om solskydd och solvanor bedömer Cancerfonden att hudcancer kommer fortsätta att öka.

Men jämfört med många andra cancerformer har patienter med hudcancer hög överlevnadsgrad och omkring 90 procent överlever förutsatt att cancern upptäcks och behandlas i tid. Men väntetiderna för att träffa hudläkare är generellt långa och uppgår i Stockholm ofta till 90 dagar.

- Med den här tekniken kan patienter med misstänkta hudförändringar snabbt få hjälp av en hudläkare. Väntetiderna från misstanke om cancer till operation kan kortas med flera veckor, säger Carl Astner, specialist i allmänmedicin vid Västervårdens Husläkarmottagning, som är del i ett projekt inom Stockholms läns landsting där tekniken prövas och utvärderas.

Teledermatoskopi – en svensk teknik som vunnit Dagens Medicins utmärkelse Guldskalpellen för bästa innovation – bygger på att läkaren på vårdcentralen fotograferar misstänkta hudförändringar med en smartphone kopplad till en förstoringslampa – ett dermatoskop.

Därefter laddas bilden via en mobilapplikation upp till en databas där hudläkare får tillgång till bilderna. Hudläkaren tar del av bakgrundsinformationen, granskar fallet och skriver ett utlåtande och en rekommendation om hur fallet bäst behandlas.

- Inom loppet av en vecka informerar vi patienten om svaret och har en plan för den fortsatta vården. Tekniken ger en ökad säkerhet i bedömningen, vilket gör att vi kan undvika att operera bort hudförändringar för säkerhets skull, säger Carl Astner.

Specialist i allmänmedicin vid Västervårdens husläkarmottagning.