Photoshop

Vanliga frågor

Det är många som har frågor om hälsa. Här hittar du alla frågor som våra experter har besvarat men också ren praktisk information kring ditt vårdbesök.

Är jordgubbar farliga för barn?

Fråga:

”Hej. Jag har en son på snart ett år som gärna äter alla sorters frukt. Min fråga gäller jordgubbar som jag har hört kan framkalla allergiska reaktioner hos barn. Detta ska i sin tur kunna utvecklas till fler födoämnesallergier senare i livet. Stämmer det?” 

Svar:

Det har länge funnits åsikter om att föräldrar ska vänta med att ge sina barn vissa födoämnen. Det stämmer inte. Enligt de senaste rönen ska det i stället vara bra att introducera smakportioner av det mesta så tidigt som möjligt. 

Vad gäller jordgubbar så kan vissa barn reagera. De kan exempelvis få utslag runt munnen av röda livsmedel. Utslagen har att göra med en reaktion på färgämnet i livsmedlet och är inget farligt. 

 Jordgubbar är så kallat histaminfrisättande. Histamin är det ämne som kroppen frisätter vid allergiska reaktioner. Det gör att vissa som har lätt att frisätta histamin, kan få reaktioner som nässelutslag av jordgubbar, vilket inte heller är farligt eller något du behöver oroa dig för.

Hälsningar
Victoria Strand, Specialist på astma- och allergisjukdomar samt verksamhetschef på Astma & allergimottagningen vid S:t Görans sjukhus Stockholm.