Vanliga frågor

Det är många som har frågor om hälsa. Här hittar du alla frågor som våra experter har besvarat men också ren praktisk information kring ditt vårdbesök.

Bör jag vara orolig för mitt blodtryck?

Frågeställare: Kvinna 42 år

Fråga:

”Hej, jag stressar mycket och oroar mig för mitt blodtryck. Hur 
vet jag om blodtrycket är för högt? Hur kan jag sänka det? När bör jag söka hjälp?” 

Svar:

Ett för högt blodtryck innebär att man ligger över 140/90. Ett enkelt sätt att kolla vad ditt blodtryck ligger på är att mäta det på något av de apotek som tillhandahåller denna tjänst. Du kan även boka tid hos en distriktssköterska på din vårdcentral.  

Om blodtrycket är för högt är det lämpligt att ta kontakt med en distriktsköterska som i samråd med läkare kan göra bedömning om det behövs sättas in något läkemedel, eller om man i första hand ska satsa på att sänka blodtrycket med hjälp av livsstilsförändringar. 

Det som påverkar ditt blodtryck är framför allt livsstil, ålder, ärftlighet, rökning, alkohol och stress. Att göra livsstilsförändringar kan både sänka ett förhöjt blodtryck men även förhindra att det blir högt i framtiden. 

Livsstilsförändringar handlar i första hand om ökad fysisk aktivitet och att minska eller helt sluta med alkohol och rökning. Du bör även se över om det 
finns något du kan göra för att sänka stressnivåerna i ditt liv. 


Med vänliga hälsningar
Julia Lindblom,
distriktssköterska 
JohannesVårdens VC, 
Västra Frölunda