Kategorier för sidan Praktisk information

Att tänka på inför tandläkarbesöket

Att besöka tandläkaren är något som de flesta gör regelbundet. Trots det kan många känna en viss oro inför besöket. För att du som patient ska få en så bra upplevelse som möjligt kan följande vara bra att tänka på.

Innan du besöker tandläkaren

Många känner obehag och rädsla för att gå till tandläkaren. Om du tycker att det känns obehagligt - berätta för ditt tandläkarteam hur du känner så gör de allt för att ditt besök ska bli behagligt. Glöm inte att de är till för dig och vill att du ska uppleva besöket positivt.

Ställ frågor

Fråga vad behandlingen kommer att kosta och vilken betalningsrutin som gäller. Många mottagningar vill gärna att du betalar med kort.

Bra att ta med till tandläkaren

Om du har bettskena eller liknande ska du ta med den vid varje besök; dels för att tandläkaren vill kontrollera att den fungerar och dels för att kunna anpassa ny behandling.

Om du äter mediciner, ta med din medicinlista. Är du allergisk mot något är det viktigt att du talar om det. Tänk på att andra patienter kan vara allergiska, undvik starka dofter och lämna husdjur hemma.

Det kan vara skönt att borsta tänderna på mottagningen, tag därför med tandborste och tandkräm. Detta för att underlätta undersökning och behandling.

Andra bra tips

Är det ditt första besök på mottagningen, be om en vägbeskrivning och fråga om de har portkod. 

Kom i god tid. Du slipper stressa och kan få en stund att varva ner.

Om du vet att du ska få bedövning, kan det vara bra att du äter före besöket. När en tand tas bort ska du undvika att äta och dricka två timmar efteråt.

Vid omfattande behandlingar är det bra att ta reda på vad du kan förvänta dig för resultat, vilka risker behandlingen medför, vad det kommer att kosta och hur du ska betala, vilka garantier som gäller, hur du ska se till att det håller och att du inte får problem i framtiden.

Be att få veta hur du ligger till i din behandlingsperiod i Försäkringskassans system. Anteckna datum då högkostnadsskyddet startar om, det vill säga hur ser tandvårdssubventionen ut för just dig.