en bild

Bränd av manet

En del maneter i våra svenska hav har bränntrådar som gör ont att komma i kontakt med. Såhär kan du lindra symptomen.

  • Text Amanda Hjelm
  • Foto Shutterstock

I en del utländska vatten finns maneter som kan vara farliga och kan ge livshotande reaktioner. Sådana finns inte i Sverige, men de kan fortfarande brännas och göra ont. Simma därför aldrig nära maneter och tänk på att dess trådar bränns även efter de släppt från maneten.

Lindra:

Försök skölja bort trådarna med saltvatten från havet, använd inte kranvatten eftersom mer gift kan frigöras. Försök inte heller gnugga bort trådarna då det kan förvärra skadan. Plocka i stället bort trådarna från huden med ett föremål som inte har så vassa kanter, som ett kreditkort till exempel. Det går även att ta bort trådar med tejp eller genom rakning med hyvel och lödder. Lindrigare sveda kan lindras med varmt vatten. Ta även läkemedel med paracetamol som Alvedon eller Panodol, eller läkemedel med ibuprofen, som Ibumetin eller Ipren.

Xylocain salva, som innehåller lidokain, kan bedöva smärtan men ge det inte till barn som är under 18 månader utan att rådfråga en läkare.

Om det kliar mycket kan hydrokortisonsalva strykas på huden. Se då till att huden är sköljd och torr innan krämen smörjs på. Använd inte krämen på barn under två år utan att rådfråga läkare.

Sök vård:

Om du får ögonbesvär efter att dina ögon kommit i kontakt med en manet ska du kontakta vårdcentral eller akutmottagning. Sök även vård om kontakten med en manet ger en kraftig reaktion som utbredd rodnad, svullnad, kraftig ömhet, feber eller du känner dig väldigt medtagen.

Tänk på:

Att alla maneter inte är ger samma reaktioner. Det finns tre maneter som bör undvikas i våra svenska hav: Den röda brännmaneten, blåa brännmaneten och kompassmaneten. Öronmaneten, som även kallas blåmanet, kännetecknas av sina fyra öronlika ringar som sitter på mitten av maneten. Dess trådar är för svaga för att människor ska känna dem såvida de inte kommer i kontakt med känslig hud som ögon och läppar. 

Ring alltid 112 vid allergisk reaktion

Tecken på en allergisk reaktion är illamående, kallsvettningar, yrsel och blekhet. I vissa fall blir personer även svullna i ansikte, läppar och svalg. Nässelutslag, hosta, hjärtklappning och svårt att andas är också tecken på allergisk reaktion.