Att ta hjälp för magbesvären
Fler och fler väljer självmant gluten- och laktosfri mat. Hjälper det att laborera själv med kosten eller kan det till och med vara farligt? Praktikertjänsts magexpert Perjohan Lindfors ger svar.
- Text Amanda Hjelm
- Foto Praktikertjänst
Nya dieter och råd om vad vi ska, och inte ska äta, avlöser varandra. Det förut så nyttiga brödet och den vitaminrika mjölken har hamnat på svarta listan. Men mår vi verkligen bättre av att välja bort vissa livsmedel?
– Är man inte konstaterat allergisk eller intolerant är det inte medicinskt nödvändigt att undvika vissa livsmedel. En del personer med ökad känslighet i mag-tarmkanalen kan däremot minska sina symptom genom att undvika sådana livsmedel, säger Perjohan Lindfors mag- och tarmexpert.
Det är generellt viktigt att äta en så bred och komplett kost som möjligt. Det kan därför vara värdefullt att ta hjälp av en dietist för att ta reda på vad i kosten man eventuellt är känslig mot.
– Det är frestande att ladda ner en app eller hitta kostråd på internet och sedan själv börja utesluta vissa livsmedel som potentiellt kan förvärra symtom vid exempelvis IBS. Det är dock viktigt att samråda med en dietist om man gör större kostförändringar. Tanken med att, till en början, utesluta vissa livsmedel är att sedan succesivt ta tillbaka dem i kosten för att hitta en nivå som just din mag-tarmkanal klarar av, detta är mycket svårt att genomföra utan stöd av dietist, förklarar Perjohan Lindfors.
Att ha en orolig och svullen mage som spänner och beter sig konstigt är vardag för många svenskar.
– Att man mår bättre i magen när man undviker till exempel gluten eller laktos behöver inte nödvändigtvis betyda att man lider av glutenintolerans eller är laktosintolerant, det kan vara så att man har IBS och mår bättre av att minska sitt intag av spannmål och laktos då dessa födoämnen ibland kan öka symptomen vid IBS. Det är dock viktigt att uppsöka läkare om man har återkommande problem med magen, är orolig för sina symptom eller känner sig osäker på vad de beror på, säger Perjohan Lindfors.
Att få diagnosen laktosintolerans betyder heller inte att laktosinnehållande livsmedel helt måste uteslutas. Forskning har visat att få laktosintoleranta måste avstå helt från laktos. Enligt Livsmedelsverket klarar de flesta laktosintoleranta fem gram laktos per dag, vilket motsvarar ett halvt glas mjölk utan att få symptom, detta är dock väldigt individuellt. Om du däremot fått diagnosen glutenintolerans måste du alltid utesluta gluteninnehållande spannmål då gluten skadar tarmen. Perjohan Lindfors är noga med att man alltid ska kontakta vården om man har symptom som inte går över. En del personer med IBS lär sig att leva med en krånglig mage. Andra upplever att problemen blir socialt hämmande.
– Om du har IBS är det bra att komma ihåg att det inte är farligt att äta allt – då och då. På restaurang och under middagsbjudningar gäller det att göra en sund avvägning. Är det värt att få lite extra problem i morgon för att kunna äta vad jag vill i kväll eller bör jag strunta i det? resonerar Perjohan Lindfors.