en bild
Kategorier för sidan Hälsovård

Experterna tipsar: Träning för hela familjen

Här är experternas bästa tips till familjen som vill komma igång med träning i vardagen. Veronika Andersson och Marcel Aponno arbetar på Hälsocenter Läkarhuset i Göteborg, läs deras råd och starta ett hälsosammare liv.

  • Text Anders Dahlbom
  • Foto Shutterstock

Kerstin, 50 år, 
har ett stilla­sittande jobb.

”Stå upp mer på jobbet. 
Se till att använda ett 
höjbart skrivbord.”
”Känns det som att tiden inte räcker till för lunchträning? Det finns enkla och roliga tränings­program för hela kroppen som man kan göra själv hemma, och som tar knappt tjugo minuter. Styr upp träning tillsammans med en familjemedlem, god vän eller kollega. Då är det både roligare och lättare att komma igång och få träningen gjord.”

Göran, 54 år, har också ett stillasittande jobb.
”Hoppa av en hållplats tidigare och gå sista 
biten till jobbet. Enkel och vardaglig motion. Gå upp en lite tidigare 
och gå ut och gå. Motionen 
kommer att öka både aptiten 
och koncentrationsförmågan under arbetsdagen. Lägg inte träningsribban så högt direkt. Starta inte med triathlon. Börja med något du vet att du hinner och kan. Det viktigaste är att det känns motiverande och roligt.”

Moa, 10 år, älskar att sitta med mobilen.
Koppla ihop skärmtiden med motion. I dag finns det mängder av appar där man ska ut och röra sig. Testa tillsammans! Passa på att cykla till lekplatsen. Det blir en gemenskaps-grej som engagerar. 
Allt med träning behöver inte bli så 
stort – och man behöver inte kommunicera 
att det man gör är viktigt. Ni gör en rolig sak tillsammans. För Moa är fysisk aktivitet det viktiga, inte att man kallar det träning. Hoppa studsmatta, lek tafatt, gör roliga boll-
lekar! Och vad finns det för möjligheter för kreativ lek på skolgården?

Johan, 17 år, håller inte på med någon sport och rör sig inte i onödan.
Våga prova nya saker. Testa en ny sport med syskon, vänner 
eller hela familjen. Kolla vad som finns på orten! Lagsporter kan bli exkluderande när man är äldre och inte redan med. Men i dag erbjuder gym bra gruppträning. Så gå till ett gym och testa gemenskapen! Hitta ett sätt att röra er och umgås tillsammans som familj. Kanske kan ni gå och träna innan ni går på bio? Det viktiga är att ni gör något ihop och 
hittar rörelseglädje.