Vanliga frågor

Det är många som har frågor om hälsa. Här hittar du alla frågor som våra experter har besvarat men också ren praktisk information kring ditt vårdbesök.

Min man är rädd för tandläkaren

Frågeställare: Orolig hustru

Fråga:

Hej!

Min man har inte varit hos tandläkaren på över 10 år nu. Ja, han har tandläkarskräck. Det börjar bli jobbigt för mig, jag tjatar och ber honom att gå och kolla sina tänder. Men han kommer aldrig iväg. Så min fråga är: Vad händer med tänderna om man inte går till tandläkaren på så många år? Han borstar dom väldigt noga och har ingen dålig andedräkt. Men han har något tjockt vitt mellan en del av sina tänder. Vad kan det vara? Han säger att han alltid har haft det mellan sina tänder, längs med tandköttet.

Med vänlig hälsning

Svar:

Hej,

tack för ditt mail.

Vad som händer om man inte går till tandvården på många år är att små, lättlagade, skador blir stora och kostsamma. På riktigt lång sikt kan det leda till att man tappar tänderna.

Du säger att din man inte har en dålig andedräkt och det är ett positivt tecken. Tex. grav tandlossning brukar lukta riktigt illa.

Med tanke på att din man är noga med tandborstningen så tror jag inte att det är bakteriebeläggningar han har mellan tänderna utan jag skulle tro att det är tandsten.

Alla landsting har behandlingsprogram för att bota tandläkarskräck. Mer information kan du få om du ringer landstinget och ber att få tala med en bedömningstandläkare.

Har du fler frågor får du gärna maila.

mvh/George Estlander

Tandläkare Praktikertjänst