en bild
Kategorier för sidan Tandvård

Välja rätt tandborste och tandkräm

Rutinen att borsta två minuter, två gånger om dagen och med två centimeter tandkräm har nog många koll på. Men att hitta rätt i tandvårdsdjungeln är inte helt enkelt – här är några råd på vägen.

  • Text Amanda Hjelm
  • Foto Praktikertjänst

Eltandborste eller vanlig?

En eltandborste gör det ofta enklare att få helt rent i munnen. Men om det leder till att borstningen sköts slarvigare försvinner ­fördelen. Viktigast är att tandborsten är mjuk och har tätt sittande strån samt att skaftet är greppvänligt.  

Vilken sorts tandkräm?

Det finns tandkrämer för olika tandproblem. På marknaden finns det tandkrämer som är bra för bland annat mjuk emalj, ilande tänder, känsliga slemhinnor och blödande tandkött. Om du är osäker på vilken som är bra för dig kan du fråga din tandläkare. 

Spara eller slösa?

Det är inte främst priset som avgör kvaliteten på tandkräm. Så i stället för att stirra dig blind på priset, se efter så att tandkrämen innehåller fluor. Fluor anges i ppm, vilket är antal per miljon. 1450 ppm är en bra siffra att utgå ifrån. 

Byt minst var tredje månad

Topparna på borstens strån är det som gör rent på och mellan tänderna, därför är det viktigt att byta tandborste när dessa blir böjda eller börjar spreta. Det brukar ske efter ungefär tre månader.

Mjuk före hård

De flesta tandläkarna rekommenderar en mjuk tandborste. Om det känns som att munnen blir mindre ren med en mjuk tandborste kan det bero på att du har fel teknik. 

10 miljoner bakterier...

… kan leva på en normalanvänd tandborste i badrummet. Men att använda ett plasthölje gör att stråna inte hinner torka och kan i stället leda till att svamp.