en bild
Kategorier för sidan Tandvård

Tandläkaren om rättsodontologi: ”Viktigt med ett avslut”

I polisfilmer och deckare handlar det ­nästan alltid om fingeravtryck eller dna när en kropp ska identifieras. Men i verkligheten är det ofta tänderna som ger svar om identitet. Tandläkaren Jorge Tenorio berättar om ett det viktiga men okända jobbet som rättsodontolog.

  • Text Amanda Hjelm
  • Foto Praktikertjänst

I populärkulturen förknippas identifiering ofta med fingeravtryck, hårstrån och hudavlagringar. Men i Sverige är det många gånger tänder som identifierar en okänd kropp.

– Det är inte alla som vet det, men under tsunamikatastrofen identifierades 72 procent av alla svenskar med hjälp av endast tänderna. Vi har väldigt bra journalföring och de flesta svenskar går regelbundet till tandläkaren, det gör att det finns ett bra underlag att jobba utifrån, säger Praktikertjänsts tandläkare Jorge Tenorio.

Vi träffar honom på hans mottagning Mölnvikstandläkarna på Värmdö i Stockholm. Han berättar att rättsodontologi inte räknas som en enskild specialitet och att endast två personer är fast anställda som rättsodontologer i Sverige. I stället väljer de tandläkare som är intresserade av området att utbilda sig och bli identifieringskunniga tandläkare. Jorge Tenorio utbildade sig själv för 13 år sedan och är i dag ledamot i Svensk rättsodontologisk förening.

– I en rättsodontologs arbetsuppgifter ingår bland annat att göra undersökningar på tänderna för att fastställa identiteten på en avliden person men det handlar även om att vittna i rätten i specifika fall och brottsmål, förklarar Jorge Tenorio.

Rättsmedicinalverket tillfrågar också ofta identifieringskunniga tandläkare om att hjälpa till vid masskatastrofer. Något av det första som Jorge Tenorio gjorde efter utbildningen var att, i januari 2005, sätta sig på ett plan mot Thailand kort efter tsunamin.

– På den tiden var mina barn 6 och 8 år. Det var nog en stor anledning till att jag åkte. Jag funderade på hur jag själv hade känt om något så hemskt hade hänt dem och ville göra något för att hjälpa andra.

Men det som mötte honom på Thailands stränder var inget som han hade kunnat förbereda sig på.

– Jag trodde inte att jag skulle klara av jobbet när jag först kom dit. Det var tack vare de andra i teamet som det gick, vi tog verkligen hand om varandra, berättar han.

Jorge Tenorio var en av ungefär 30 tandläkare som ingick i teamet i Thailand. För honom blev det totalt sju resor, den kortaste varade i tre veckor och den längsta i sju.

– Jag tror att jag orkade fortsätta för att jag såg vilka resultat vårt jobb bidrog till. Att en kropp identifieras är viktigt på ett juridiskt plan så att dödsbon och arv kan delas upp. Men det handlar även om att ge anhöriga ett avslut för att kunna gå vidare. Anhöriga kan fortsätta leta efter släktingar i flera år och fortsätter hoppas hela livet. Det är viktigt att få en kropp att begrava så att sorgearbetet kan komma igång på riktigt. Det är alltid tragiskt och tungt men det är bättre att få ett ordentligt farväl. Det är därför rättsodontologi är så viktigt.

En av anledningarna till att det är enkelt att identifiera personer med hjälp av tänderna i Sverige är att jämförelseunderlaget är bra i form av detaljerade tandjournaler. Jorge Tenorio säger att han, efter Thailand, har börjat jobba mer rättsodontologiskt på sin praktik.

– Jag är väldigt noggrann och antecknar allt. Om det finns kronor eller broar, en vriden tand, en fläck på en tand eller lagningar. Som tandläkare följer man ofta en person länge, ibland genom hela livet. Jag vill kunna lämna ifrån mig ett så bra underlag som möjligt så att anhöriga kan få ett avslut och fortsätta sina liv, om det skulle behövas.

 

Blocks

Vad gör en rättsodontolog?

- utför identifiering av avlidna ­personer - är expertvittne i rättegångar - upprätthåller register på försvunna och avlidna som inte identifierats - identifierar svenskar som dött utomlands i samarbete med Interpol - genomför åldersbedömningar - utfärdar rättsintyg - analyserar bitspår och ­våldsskador i munnen och ansiktet i polis­utredningar - upprätthåller beredskap för ­identifiering vid katastrofer