Tandvård för äldre

När du blir äldre, är drabbad av sjukdom eller har en funktionsvariation, så kan munhälsan snabbt försämras. Därför är det viktigt att du fortsätter hålla kontakt med tandvården.

Tandvård för äldre

När du blir äldre kan du bli tvungen att ta hand om dina tänder lite extra. När tanden åldras blir emaljytan hårdare och därmed skörare. Ytan får lättare sprickor som missfärgas och tanden blir mindre elastisk risken ökar för att tänderna går sönder.

Muntorrhet

Du som fått mediciner som gör att dina spottkörtlar producerar mindre saliv måste sköta din munhygien extra noga eftersom för liten salivproduktion ökar tillväxten av bakterier fortare än vanligt och syraangreppet på tändernas emalj blir kraftigare, vilket leder till hål i tänderna. Genom att hålla rent, tugga grönsaker och använda sugtabletter, fluorpreparat och munsprayer kan du minska problemet. Om du har proteser kan de också påverkas av muntorrheten eftersom de får svårare att fästa om slemhinnan inte är fuktig.

Tandlossning

Tandlossning förekommer hos både äldre och yngre patienter. Om du märker att ditt tandkött har börjat dra sig uppåt och blottar tandhalsarna måste du vara extra vaksam. När du bli äldre börjar tandhalsarna oftast att dra sig tillbaka, vilket kan göra att dina tänder blir mörkare. Mörka fläckar på tänderna indikerar att du börjar få karies och ska gå till tandläkaren eller tandhygienist. Mister du en eller flera tänder finns det idag alternativ för att återställa funktion och utseende.

Tandprotes

Löständer och proteser behöver skötas om precis som riktiga tänder. Var därför noga med att rengöra din protes både morgon och kväll. Det finns både protestandborste och protestandkräm för detta, men oparfymerad flytande tvål eller diskmedel går också bra. Ta hand om din gom och tandkött genom att borsta det mjukt och håll det rent. Se till att skölja protesen efter stora måltider och nattetid kan du låta den sitta kvar i munnen eller också förvara den i ett glas vatten.

Eltandborste som alternativ

När du blir äldre kan det vara svårare att hålla rent om du har någon form av rörelsehinder som ger dig försämrad motorik. En eltandborste kan då vara ett bra alternativ, i kombination med att oftare gå till tandhygienist eller tandläkare. Har du stora broar eller implantat behöver du vara extra noga med rengöringen, bland annat runt skruvarna så att du inte får inflammation i tandbenet. Be din tandläkare om hjälp med att prova ut bra hjälpmedel.

Munhälsa

Ladda fler artiklar

Fyra myter om fluor

På nätet och i sociala medier florerar rykten och osanningar om fluor. Vi slår hål på 4 av myterna. Läs mer