Vanliga frågor

Det är många som har frågor om hälsa. Här hittar du alla frågor som våra experter har besvarat men också ren praktisk information kring ditt vårdbesök.

Kan plastade tandytor ge hälsoproblem?

Fråga rörande: Flicka 10 år

Fråga:

Hej!

Jag har en dotter på 10 år som var hos tandläkaren förra veckan. Tog då upp min fråga om plastning av 6-årständerna som jag hört om genom en väninna. Fick svaret att det görs en individuell avvägning om man plastar tänderna eller ej beroende på gropigheterna i tanden.

Tyckte då spontant att det skulle göras på min dotters tänder som extra skydd även om nu inte tandläkaren i detta fall bedömde det som aktuellt. Men vi bokade in en tid i alla fall, men när jag kom hem kom alla frågor om hälsoaspekten farandes i mitt huvud.

Min fråga nu är vad det är för hälsoaspekter att väga in mot det ökade tandskyddet plastningen ger? Det enda jag lyckats googla mej till är om akrylater och den ökade kontaktallergin och "andra besvär" som kan uppstå. Vad "andra besvär" syftade på klargjordes inte.

Jag förstår att det finns både för- och nackdelar och skulle vilja få information om dem så jag själv får ta ställning.

Tack på förhand!

Svar:

Hej,

Tack för ditt mail.

I många landsting så fissurförseglar (plastar tuggytan) man alla molarer (de stora kindtänderna) i samband med att de kommer fram.

Jag har inte hört talas eller läst om att det skulle finnas en allergiproblematik eller något annat negativt runt detta. Fördelarna med att fissurförsegla överväger vida den minimala risken för någon form av allergi. Detta förutsatt att barnet inte har en känd allergi mot plastmaterialet i fråga.

Den plast man använder är i princip samma som man har i vanliga plastfyllningar (composit).

Är det något mer du vill fråga om får du gärna maila.

mvh/George Estlander

Tandläkare Praktikertjänst