Vanliga frågor

Det är många som har frågor om hälsa. Här hittar du alla frågor som våra experter har besvarat men också ren praktisk information kring ditt vårdbesök.

Har mitt barn fått tandsten?

Fråga:

Hej!

Jag har en son på 2 år. Vi har borstat tänderna på honom morgon och kväll sedan han fick sin första tand vid 4 månaders ålder. Han äter inget godis och dricker ingen dricka. Vi kommer inte alltid åt att göra rent överallt (då han gärna vill spjärna emot med läpparna) men för det mesta. Nu är det så att mellan framtänderna ser det ut som att han har fått tandsten eller något. Vad gör man? Har försökt borsta noga där men det verkar sitta fast hårt. Ska man gå till tandläkaren och ta bort det? Kan man få tandsten när man är så liten?

Svar:

Hej,

tack för ditt mail.

Svårt att säga vad det är som sitter mellan framtänderna. På din beskrivning låter det som tandsten vilket säkert inte är omöjligt. Han ska snart på treårskontroll. Fråga vid det tillfället. Att nu gå till tandläkaren och skrapa tandsten är för tidigt.

Kolla att det inte är karies. Karies brukar se ut som en liten brun prick, tandsten brukar vara lite mer gult, fylla ut tomrummet mellan tänderna och sitta i underkäken. En missfärgning (på grund av mat eller medicin) är oftast brunsvart, tunn, och täcker en stor yta av tanden, främst på baksidan.

Har du fler frågor får du gärna maila.

mvh/George Estlander

Tandläkare Praktikertjänst