Vanliga frågor

Det är många som har frågor om hälsa. Här hittar du alla frågor som våra experter har besvarat men också ren praktisk information kring ditt vårdbesök.

Vilka vaccin behöver vi till Thailand?

Frågeställare: Man, 43 år

Fråga:

”Jag ska åka till Thailand med familjen över julledigheten. Vad behöver vi tänka på när det gäller vaccin? Är det någon skillnad på vad jag och vad mina barn behöver ta för vaccin? Hur långt innan resan behöver vi ta vaccin?”

Svar:

Tack för din fråga!
Behovet av vaccinationer till Thailand beror på vart i landet du ska vara, hur länge du är borta samt vad du tagit för vaccinationer tidigare. Av din fråga gissar jag att ni ska vara på en turistort under ungefär två veckor, vilket brukar vara det vanliga för en familj den tiden på året. Det bästa är att ni nu under hösten, senast en månad innan avresan, besöker en vaccinationsmottagning för genomgång av era behov. Det kortfattade svaret är att ni alla bör vara vaccinerade mot Hepatit A, gulsot, som smittar med mat och vatten. Man har fullt skydd efter en spruta, som dock måste upprepas efter tidigast sex månader för att ge ett i stort sett livslångt skydd.

På vaccinationsmottagningen får ni gå igenom era tidigare vaccinationer och eventuellt komplettera vid behov. Alla i familjen bör ha grundvaccinerats, det vill säga fått sedvanliga vaccinationer i skolan. Ibland behöver vuxna bättra på sitt skydd mot bland annat difteri och stelkramp.

Vaccination mot Hepatit B, gulsot som smittar via blod och sexuella kontakter, kan man också passa på att ta, även om risken att smittas under en semesterresa är låg. Dock ingår Hepatit B vaccination numera i det allmänna barnvaccinationsprogrammet i många svenska landsting. Så har barnen inte fått det tidigare kan det vara idé att passa på att komplettera med det. Det kan även ges till vuxna som planerar att resa en del i framtiden. Det finns ett bra kombinationsvaccin mot både Hepatit A och B, som heter Twinrix.

För de som har en känslig mage och vet att de lätt får mag- och tarminfektioner under resor till varma länder, så kallad turistdiarré, finns ett vaccin som kan minska risken något. Det heter Dukoral och ges som en lösning man dricker två gånger med en veckas mellanrum. 

Det finns andra vacciner mot mer ovanliga sjukdomar som till exempel tyfoid och japansk encefalit, men de brukar inte vara aktuella för resor till turistorter i Thailand kortare än 3-4 veckor. 

Det kan på vissa ställen i Thailand finnas risk för malaria, men i stort sett inte på några turistorter. Det är sällan motiverat att ta tablettprofylax mot malaria, men det beror som sagt på var i landet man ska vara och hur länge. Gå igenom era resplaner vid besöket på vaccinationsmottagningen.

Hälsningar
Carl Granert 
Infektionsläkare på Praktikertjänsts CityAkuten i Stockholm