en bild
Kategorier för sidan Tandvård
Taggar för sidan tandhälsa tandgnissling

Fler lider av en stressad mun

Gnisslande tänder är ett tecken på en stressad mun. Men det finns sätt att få bukt med problemen och övningar som får mun och käke att slappna av.

  • Text Amanda Hjelm
  • Foto Praktikertjänst

Sveriges folkhälsa blir i många avseenden bättre, visar Folkhälsorapporten 2017. Men samma rapport vittnar om att oro, ångest och psykisk ohälsa blir allt vanligare.

– Munnen är en spegel av hur resten av kroppen mår. Stress kan sätta sig i käkarna och göra att vi omedvetet pressar och gnisslar tänder. Det kan ge smärta i käkar och stressrelaterad huvudvärk, säger Birgitta Häggman Henrikson, forskare i odontologi vid Malmö Universitet.

En bettskena är ett enkelt sätt att skydda tänderna och ger bra avlastning. Men personer som har återkommande problem kan även vara i behov av att stretcha käkarna.

– Det är vanligt att personer med spänd muskulatur undviker att röra på käkarna när de har ont, men det gör att man blir ännu stelare. Muskulatur som gör ont behöver röra på sig men inte belastas för tungt, säger Birgitta Häggman Henrikson.

Att träna munnen fungerar precis som vanlig träning – gå inte ut för hårt och utför övningarna korrekt.

– Generellt ska inga övningar ge skarp eller långvarig smärta. Då har man antingen gjort något som inte är bra för sitt specifika käkproblem eller så har man tagit i för mycket, råder Birgitta Häggman Henrikson.

Ett tecken på att fler får problem med gnisslande tänder är att förskrivningen av bettskenor ökat med 27 procent sedan 2009, enligt statistik från Försäkringskassan. Det är också en trend som Annelie Forneheim, tandläkare på Praktikertjänsts mottagning Hörntanden, märker av.

– Det är speciellt yngre personer som har problem med ömmande käkar. En bidragande faktor är garanterat oro och stress men även att vi tandläkare blivit bättre på att fånga upp problemen.

Att gnissla tänder kan ge spända och ömmande käkmuskler, huvudvärk, nedslipande tänder och ett förändrat bett. Och det finns tecken att vara uppmärksam på:

– Hårt sammanpressade käkar när du vaknar, vassare tänder, att du biter sönder emaljflisor, smärta när du gapar, knäppningar i käkleden och huvudvärk på morgonen, säger Annelie Forneheim.

Hon betonar att det också krävs förändringar i vardagen:

– Allt som får dig att stressa av är bra. Det kan vara allt från avslappnande aktiviteter till att sänka axlarna och inte bita ihop käkarna.

Blocks

Annelie Forneheim

Tandläkare på Praktikertjänsts mottagning Hörntanden i Örebro.