Tandvård för vuxna

Tänderna är gjorda för att hålla länge, men precis som resten av kroppen åldras också munnen. Hur snabbt eller långsamt det ska gå kan du själv påverka.

Tandvård för vuxna

Det är viktigt att du även i vuxen ålder fortsätter att borsta tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm. Karies runt gamla fyllningar och hål kan vara ett problem för vuxna, så var noga extra noga med din tandborstning kring de tänderna. Att börja med tandstickor, mellanrumsborste eller tandtråd för att göra rent mellan tänderna är att föredra ju äldre du blir.

Använd alltid fluortandkräm – ungefär en centimeter räcker. Bäst effekt får du genom att ”måla” tänderna med fluortandkrämen och sila vätskan mellan tänderna efter borstningen. Gör du inte rent mellan tänderna ligger så mycket som 25 procent av munbakterierna kvar. Tandtråd är ett mycket effektivt redskap för att ta bort bakterier och matrester. Tandtråd ska helst användas på kvällen, så munnen är helt ren när du går och lägger dig. Använd en vaxad tråd med en tjocklek som passar dig. Det finns mycket tunna tandtrådar som glider lätt om det är trångt mellan tänderna. Om du är osäker vad som är bäst för dig, fråga din tandläkare eller hygienist. Om det var länge sedan du använde tandtråd blöder det vanligtvis i början. Skulle blödningen fortfarande vara kvar efter en vecka ska du kontakta din tandläkare. Om du har svårt att använda tandtråd eller om dina mellanrum är stora kan du välja tandstickor som finns i både trä och plast.

Munhälsa

Ladda fler artiklar

Fråga experten

Hej, jag har länge haft komplex för ojämna och sneda tänder, men har aldrig haft tandställning. Kan jag nu i vuxen ålder få tandställning? Läs svaret här

Fyra myter om fluor

På nätet och i sociala medier florerar rykten och osanningar om fluor. Vi slår hål på 4 av myterna. Läs mer